150 éves a dobozi posta

Immár 18. alkalommal rendezték meg a „dobozi szüret” rendezvénysorozatot, melynek keretein belül a dobozi posta jubileumi ünnepét is megtartották. A rendezvény számos érdekes eseményt tartogatott az érdeklődők számára.

A dobozi posta 150. évfordulóját ünnepelték szombaton. A jubileumi eseményt szakadó esőben tartották, de a lakosság kedvét így sem vette el az ünnepségtől. A dobozi postáról 1865-től kezdve vannak írásos feljegyzések, melyek az intézmény megalakulásával kapcsolatosak. A jegyzetekből az is kiderül, hogy a postamesterek hosszú évekig voltak a pozíciójukban. Jelenleg a postán 6-an dolgoznak és abból három kézbesítő. A Széchy Tamás Emlékházban tartották az évfordulót, mely hosszú évekig volt a posta épülete.

- A meg alakulásától kezdve ebben működöt a posta. 2007-től egy új épületben innen harmadik háznyira működik most jelenleg az új postahivatal és sikerült egy pályázati forrásból az épületet fel újítanunk és egy emlékházat egy Széchy Emlékházat és alkotóházat kialakítanunk. - mondta el Köves Mihály, Doboz polgármestere

A jubileum alkalmából egy kiállítást is szerveztek, mely négy részből áll: általános postatörténet, magyar bélyegtörténet, Kas János bélyegtervező művei és a dobozi posta története. A tárlatot ebben az évben a dél-alföldi portatörténeti alapítvány szervezte.

- A dél-alföldi postatörténeti alapítványnak Szentesen van egy állandó kiállítása és jó pár évvel ezelőtt kitaláltuk, azt, hogy ha az emberek nem mennek kiállításhoz, akkor a kiáltások menjenek az emberekhez. Békés, Bács és Csongrád megyében annak idején 314 posta volt és minden évben, januárban körbe szoktunk nézni mikor melyik évben kinek, van évfordulója. Egy levélben fel hívjuk a figyelmüket, és fel ajánljuk, hogy ha meg akarják, ünnepelni a rohanó világban meg akarnak állni egy kicsit mi adunk nekik egy kiállítást. - hangsúlyozta Tóth László, Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az évforduló egy rendezvénysorozatba része volt, hiszen a múlt héten az a Dobozi szüret elnevezésű program várta az érdeklődőket, melyet idén már 18. alkalommal rendeztek meg.

- Hagyomány, hogy dobozon szeptember utolsó hetében megrendezésre kerül az úgy nevezet szüreti hét. Több rendezvény volt. Volt egy úgy nevezet falusi vendéglátás ez keddi napon volt tehát hétfőtől a mai napig tehát szombatig minden nap meg vannak a rendezvények. Keddi napot emelném ki akkor volt ez a falusi vendé asztal itt különböző ételek, kerültek fel tálalásra és ki próbáltuk az új kemencét is nagyon jól sikerült nagyon finom sütemények sültek benne. - emelte ki Köves Mihály

A Dobozi szüretet jövőre is megrendezik, újabb programokkal. A kiállítást idén már Békés megyében nem lehet megtekintetni, de jövő szeptemberben újra itt lesz, a Gádorosi posta 150 éves évfordulója alkalmából.

GallériaVideó

Új hozzászólás