Magyarok Kenyere

Sok millió búzaszem – egy nemzet! Ezzel a szlogennel nyílt meg az országos búzagyűjtő nap Szarvason. Az akció egy pécsi civil kezdeményezésként indult, az évek során pedig egy nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőtte ki magát.

Immáron 5. alkalommal rendezték meg azt a Magyarok Kenyere programot, amelynek keretein belül az összes megyéből és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről felajánlott búzát összegyűjtik. A helyszínen fúvós zenekar kíséretében szekeres felvonulással indult a rendezvény, amit az egyik szekéren Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kísért végig, és értékelte a program eddig eredményeit.

- Elmondhatjuk, hogy sikeres a program idén is. Azt azért tegyük hozzá, hogy nem az eredeti elképzelés, hogy minél többet gyűjtsünk össze, hanem minél több embertől kapjunk valamilyen felajánlást. Hiszen ez erősíti azt az összetartást, ami az egész program mozgatórugója. - mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Idén is várják a búza felajánlásokat a Magyarok Kenyere Programhoz. Az akcióhoz Békés megye is csatlakozott, melynek keretében az összegyűlt búzából megsütik az ország kenyerét. A felajánlott búzát a helyi gazdák Békéscsabán a Csabatáj Zrt. telephelyén adhatják le, július 31-ig.

Forgatásunk ideje alatt békéscsabai gazdák érkeztek az egyik gyűjtőpontba. Az autó platóján zsákokba szedett búza volt, amelyből néhány hét múlva különböző pékárukat sütnek majd. Az adományt ebben az esztendőben is a Böjte Csaba vezette dévai Szent Ferenc Alapítvány, valamint az erdélyi árva gyerekek étkeztetésére használják fel. A program 4 évvel ezelőtt kelt életre, amelyet azóta is hatalmas érdeklődéssel fogadnak. 

Az országos összefogás híre Békéscsabára is eljutott, a termelők fontosnak tartják, hogy ilyen módon segítsék a rászorulókat. A kezdeményezés egyik elkötelezett tagja Zsilák Urbán András is évek óta igyekszik segítő kezet, és néhány zsák búzát adni.

Idén is várják a búza felajánlásokat a Magyarok kenyere elnevezésű programhoz az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is csatlakozik tagjaival az akcióhoz. A gabonát az élelmiszer-biztonsági szabályoknak megfelelően, lehetőleg bevizsgáltatva, a szükséges dokumentumokkal, tanúsítványokkal ellátva, bezsákolva, július 31.-ig adhatják le a gazdák a kamara által működtetett megyei gyűjtőpontok valamelyikén.  

Békés megyéből a tavalyi évben az országosan vállalt 25 tonnányi mennyiség, több mint 50%-át, közel 14 tonna gabonát ajánlottak fel. A szervezet az idei évben is szeretné tartani a jó tendenciát, ezért idén három helyszínen  Békéscsabán, Dombegyházán és Dévaványán várják a kenyérgabonát. 

A felajánlott búzából készült liszt nagy részéből ezúttal nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál, hanem egy kárpátaljai magyar gyermekotthonban élők egész éves kenyérszükségletét is fedezik majd.