beruházás

Huszonegy utca vízbiztonságát erősítő és csapadékvíz-elvezetését biztosító 154 millió forintos beruházást adott át Izsó Gábor, Békés Város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Napjainkban rendkívüli módon felértékelődött a csapadékvizek-, illetve a felszínre került talajvíz elvezetésének kérdése. Ezért az árkok kialakítása, az átereszek építése, az aljzat betonozása és az átemelők építése egyaránt része volt a projektnek, amivel huszonegy utca vízbiztonságát oldották meg Békésen. A polgármester elmondta, hogy az átadás helyén, a Keserű soron, illetve Dánfokon, a Táncsics utca és a Tárház utca egyik részén, valamint a Dózsa György utca problémás helyein valósult meg beruházás.

A fejlesztések átadása során Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül több milliárd forint érkezik a városba, melynek köszönhetően a település megújulhat.

Bordásfallal, spinning kerékpárokkal és a minőségi felkészüléshez való eszközökkel bővült a békéscsabai vívócsarnok. Az új kondicionáló terem kényelmes felkészülést biztosít a vívóknak. A beruházás több mint 20 millió forintból valósult meg.

Békéscsaba a vívó sport szempontjából évtizedek  óta Magyarország egyik meghatározó utánpótlás nevelő fellegvára, a keleti országrész legerősebb  vívó bástyája. A napokban az ország egyik legkorszerűbb vívóterme, új, a modern kornak és igényeknek megfelelő kondicionáló teremmel bővült.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke is részt vett a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia Gyulai úti vívóterméhez épített kondicionáló terem ünnepélyes átadásán. Köszöntő beszédében kiemelte: 2013 óta a sport stratégiai ágazatnak minősül.

Várhatóan július végéig befejeződnek a földmunkák az M44-es gyorsforgalmi Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszának építése során. A beruházás kizárólag hazai forrásból valósul meg.

A tervek szerint halad az M44-es gyorsforgalmi út építése Kondoros és Tiszakürt között. A nyár végére befejeződnek a nagy földmunkálatok, megszűnik a hatalmas teherforgalom, így lényegesen biztonságosabb lesz közlekedni a 44-es főúton.

A csabacsűdi vasúti felüljáró gerendájának beépítése is megkezdődött. Várhatóan egy-két napon belül be is fejeződik. A Tiszakürt-Kondoros között mintegy 60 kilométeres szakasz több mint 145 milliárd forintból készül el 2019 harmadik negyedévére.

A fejlesztés során megépülő Körös-híd elemeinek, acélszerkezetének összehegesztése is elkezdődött. Az elemeket a parton hegesztik össze, majd betolják a folyó fölé. Ez utóbbi művelet előreláthatólag egy hónapon belül kezdődik el, és további egy hónapot vesz majd igénybe, naponta átlagosan fél métert tudnak előrehaladni.

Békéscsabán idén is rengeteg beruházás valósult meg. Sokat közülük már régóta terveztek, építettek, de idén készültek el. Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere számolt be az átadott felújításokról.

Hamarosan elkezdődik a Szabadkígyósi Kastély rekonstrukciója és a Wenckheim kerékpárút megépítése. A régóta várt beruházások több mint milliárd forintból valósulnak majd meg.

A Szabadkígyósi Kastély felújítása régóta várat magára. A tervek szerint már nem sokáig, ugyanis 2018 elején elkezdődik a rekonstrukció.

Szorosan kapcsolódik ehhez a beruházáshoz a Wenckheim kerékpárút létrehozása is. A projektben egy 20 kilométeres kerékpárúttal kötnének össze négy Békés megyei kastélyt, a Gyulait, a Gerlait a Póstelekit, illetve a Szabadkígyósit.

A kerékpárút a Modern Városok Programban keretein belül valósul majd meg 2,2 milliárd forintos állami forrásból.

Vasárnap megtörtént az Orosházi úti felüljáró próbaterhelése.

A hídon tizenkét négytengelyes teherautóval végezték el a szükséges méréseket. Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Kft. kommunikációs osztályvezetője a Csabai Mérlegnek adott interjújában elmondta a terhelést követően egy-egy sávon a hidat és a csatlakozó útszakaszokat is megnyitják a forgalom előtt. A gyalogosok és kerékpárosok egy közös, a közúti forgalomtól elválasztott sávon, az útburkolaton közlekedhetnek ezt követően. Az osztályvezető hozzátette ezt követően a befejező munkák következnek: a korlátok, zajvédő falak építése és a különféle bevonatok készítése.

Mindezek mellett folytatódik a csatlakozó útszakaszok építése is a felüljáró mindkét oldalán, a Bartók Béla út-Temető sori csomópontnál és a jaminai oldalon a turbó körforgalomnál is. A végleges átadást nyár végére tervezik.

Átadták a közel 15 milliárd forintos szennyvízberuházást Békéscsabán. A hatvanas évek óta üzemelő szennyvíztelep a fejlesztésnek köszönhetően, teljesen megújult és az egyik legmodernebb hazai, a szennyvizek komplex kezelését biztosító létesítmény jött létre.

A teljes körűen korszerűsített telepet Hanó Miklós alpolgármester avatta fel, aki elmondta a megújításra azért volt szükség, mert a korábban alkalmazott technika elavult és a tisztított szennyvíz minősége nem felelt meg a hazai és uniós követelményeknek.

Hanó Miklós Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a közel 14,5 milliárdos projekt a város életében az egyik legnagyobb beruházás., mely az Európai 85%-os támogatottságát élvezi.. Hangsúlyozta a város 60%-a volt csatornázott, a fejlesztésnek köszönhetően ez 95%-ra emelkedett.

Minden idők legnagyobb árvízvédelmi beruházása zajlik jelenleg a Körösök vidékén. A korszerűsítés részeként átépítik a Mályvádi és Kisdelta megnyitási helyeket, felújítják a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületeket és utakat, valamint megemelik a töltéskoronákat is a hatékony árvízi védekezéshez.

 

A térség árvízvédelmi védekezésében meghatározó szerepet játszik az átjáró közelében lévő Mályvádi szükségtározó megnyitási helye. A fejlesztés egyik részeként a korábban itt robbantásos technikával működő műtárgyat építik át.

- Tulajdonképpen mindkét fejlesztés ugyanazt a célt szolgálja, hiszen ama már elavult és lassú megoldás helyett korszerű szegmenstáblák és elzárással működtethető vízbeeresztő műtárgyakat építünk – emelte ki Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Oldalak