Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

cukorbetegség

Nagyszüleink Házipatikája címmel került sor egy előadásra a gyógynövényekről Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Surmanné Taschner Éva életmód tanácsadó, természetgyógyász a cukorbetegség gyógynövényes terápiáiról tartott előadást.

Az előadássorozatot már ötödik alkalommal rendezték meg. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a tavaszi méregtelenítés, megújulás és a regeneráció volt a fő téma. Az előadáson először a máj, a vese és nyirokrendszer szerepe kerültek középpontba, majd a jelenlévők megismerkedhettek a cukorbetegség megelőzési lehetőségeivel is.

Az előadó a természetben is fellelhető gyógynövények közül, mindig az aktualitásokat ajánlja. Ilyen például a tyúkhúr, a feketeretek, a máriatövis, a gyömbér, a kurkuma és a zsurló. Ezen növények tea formájában való fogyasztása vagy az étkezésbe való beillesztése rendkívül fontos.

A Vese nemzetközi világnapja minden évben március második csütörtöke. Ezen a napon a legfontosabb, hogy felhívják a figyelmet nem csak a szakemberek, hanem a lakosság számára is a vesék létfontosságú szerepére, a leggyakrabban előforduló betegségeire és természetesen ezek megelőzésére is. A békéscsabai Réthy Pál Kórházban ennek érdekében tudományos ülést tartottak, ahol Dr. Baji Sándor osztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy vesék megbetegedése legsűrűbben a magas vérnyomás és a cukorbetegség szövődményeként alakul ki.

 

November 14-e a Diabétesz Világnapja. Ez alkalomból a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért színes programokkal várta az érdeklődőket a békéscsabai bevásárlóközpontban. 

Forgatásunk idején önállóan méri a vércukorszintjét egy kisfiú. Megszokta már, hogy evés előtt ellenőriznie kell, neki ez már természetes. A diabétesz világnap alkalmából sok olyan kisgyermek gyűlt össze a Diaboló Alapítvány felhívására, akik diabétesszel élnek. A program szakmai vezetője Dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus volt, aki azt mondja fő céljuk a figyelemfelkeltés volt.

- Nyilvánvalóan az által, hogy figyelem irányul a cukorbetegekre, talán egy kicsit a mi speciális területünkre is, a gyerek cukorbetegekre, hiszen a számuk évről évre emelkedő tendenciát mutat, nemcsak a világban, de Magyarországon is – fogalmazott Dr. H. Nagy Katalin.

Míg a felnőttkori cukorbetegség kialakulása nagyban függhet az életmódtól, addig gyermekkorban az okok főként a genetikában keresendőek.

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a cukorbeteg gyerekek száma. A kutatások szerint ennek hátterében egy genetikai rendellenesség áll, emellett pedig számos tényező játszhat szerepet a kialakulásában.

Az utóbbi évtizedekben egyre több fiatalnál diagnosztizálják a krónikus betegséget. Ez a tendencia nem csak hazánkra, hanem egész Európára jellemző. Az egyes típusú gyermekkori cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. A kutatások szerint ennek hátterében egy genetikai rendellenesség áll, emellett pedig számos tényező játszhat szerepet a kialakulásában. Dr. H. Nagy Katalin szerint meghatározó lehet a terhesség alatt elszenvedett betegségek és a táplálkozás is.