Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Magyar Vöröskereszt

Megyei véradó ünnepséget rendezett a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezete Békéscsabán. Az eseményen köszöntötték a véradókat és a véradó-szervezőket is.

A Magyar Vöröskereszt szervezett ünnepséget azoknak az elhivatott segítők tiszteletére, akik rendszeresen adnak vért, ezzel több ember életét megmentve. Az eseményen a véradók különböző kitüntetéseket és tárgyjutalmakat vehettek át, így köszönték meg a segítségüket. A kitüntetettek között volt, aki 100-szor adott vért, de volt olyan is, aki a legmagasabb 140-szeres  véradásért vehetett át elismerést.

A Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója Dr. Krizsán Anett hangsúlyozta, azért is fontos a rendszeres véradás, mert így példát mutathatunk a fiataloknak.

Naponta 1600 liter vérre van szükség hazánkban ahhoz, hogy biztosítani tudják a biztonságos vérellátást.  Békéscsabán állandó véradásra is van lehetőség a Területi Vérellátónál, és december 3-án a Trefort Ágoston Szakközépiskolában.

Békéscsabán is megtartották a Magyar Vöröskereszt világnapi ünnepségét, ahol kitüntetésekkel és elismeréssel jutalmazták az önkéntesek munkáját.

A véradók napja alkalmából több, mint harminc véradót tüntetett ki a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete. Ezen a napon a sokszoros véradókat és a véradás ügyének támogatóit, segítőit köszönti a legnagyobb hazai humanitárius szervezet.

Kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre vér a kórházakban. Ennek egyetlen módja a rendszeres véradás. A véradók napján a Magyar Vöröskereszt kitünteti a sokszoros véradókat, ezzel köszönve meg áldozatos odaadásukat.

- A mai napon tüntetjük ki azokat a sokszoros véradókat, akik segítették munkánkat. 1987-ben hozta a Magyar Vöröskereszt Kongresszusa azt a fajta határozatot, hogy november 27-e legyen a véradók napja, ezen a napon illetve e körüli időkben ismerjük el azt a sok-sok véradót, természetesen tíztől száznegyvenig egészen, akik beteg embertársaikon segítettek. – mondta el Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója

Címkék:

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő megtanítása és a humanitárius szemléletmód terjesztése. Nemrégiben rendezték meg a 45. Elsősegélynyújtó versenyt, mely a társadalmi elsősegélynyújtás fejlődését és népszerűsítését szolgálja.

A területi szervezetek fordulói már korábban lezajlottak, így most a megyei versenyre került sor. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István két tanítási nyelvű iskolájának udvarán 12 csapat várta a nap feladatait. A versennyel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy nemzetközi volt, hiszen érkezett egy csapat Aradról és Szabadkáról is. A verseny fontosságáról és az elsősegélynyújtásról a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének igazgatóját kérdeztük.

Általános iskolások, középiskolások és felnőtt csapatok írtak teszteket és teljesítettek feladatokat különféle kárhelyszíneken a városban.

Évente több mint 1 millió 200 ezer ember életét menthetjük meg, ha rendszeresen részt veszünk a véradásokon. Ennek ellenére mégis egyre kevesebb az önkéntes Békés megyében. A probléma megoldásaként Gyula városa és a Vöröskereszt területi képviselője összefogott és együttműködési megállapodást kötött.

A Magyar Vöröskereszt Békés megyei területi szervezete és a gyulai önkormányzat között évek óta szoros az együttműködés. A városvezető most is örömmel állt az ügy mellé. Dr. Görgényi Ernő szerint ugyanis az egyik legfontosabb társadalmi ügy a véradás. 

- Megkeresett bennünket a gyulai területi szervezet azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat tudná-e valahogy segíteni a véradás ügyét, például az önkéntes véradók valamilyen honorálásával, jutalmazásával. Megkerestem ez ügyben a gyulai önkormányzati cégeket, azokat a cégeket, amelyek olyan szolgáltatást nyújthatnak, amelyek értékesek lehetnek, és nyitottak voltak erre a megkeresésre és mindegyikőjük tett valami felajánlást az önkéntes véradók számára – árulta el a polgármester.

Évente több mint 1 millió 200 ezer ember életét menthetünk meg, ha a véradók táborába állunk.

Ennek ellenére egyre kevesebb az önkéntes Békés megyében. A probléma megoldására és az önkéntes véradók ösztönzésére Gyula városa és a Vöröskereszt területi képviselője összefogott és együttműködési megállapodást kötöttek. Dr. Görgényi Ernő örömmel állt a Vöröskereszt mellé, és felkereste azokat az önkormányzati cégeket, amelyek szolgáltatásai értékesek lehetnek a véradók számára is.

A jövőben így azok, akik részt vesznek a szervezett segítségnyújtáson, a Gyulai Várban vagy a Várfürdőben pihenhetnek majd, de ha szerencséjük van, és kisorsolják őket, páros belépőjegyeket nyerhetnek a Vigadó egy-egy darabjára is.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Mazán Nándor

 

Véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Békéscsabán. Összesen közel félszáz hivatásos rendőr, közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő nyújtotta karját és adott vért.

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. július 9-én véradó napot tartott Békéscsabán, a főkapitányság épületében. Hivatásos rendőrök, közalkalmazottak és kormánytisztviselők nyújtották karjukat, összesen 42-en adtak vért.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság fontosnak tartja, hogy részt vegyen a véradó mozgalom népszerűsítésében és ilyen módon segítse a betegségben szenvedők gyógyulását, illetve a balesetekben megsérültek felépülését. Ezért a rendőr-főkapitányság és a rendőrkapitányságok rendszeresen teret adnak véradásoknak. A Békés megyei rendőrök törekvését a Magyar Vöröskereszt 2013-ban elismeréssel jutalmazta, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságnak a „Véradóbarát munkahely” címet adományozta.