zivatar

Az elmúlt napokban sok zápor, zivatar volt, mely hatást gyakorolt a mezőgazdaságra is. Az esőzés előtt már az őszi árpa és az őszi káposztarepce betakarítása is befejeződött, azonban a búza 15%-át károsította ez a nagy mennyiségű csapadék Békéscsaba körzetében.

A tavaszi árpa, tavaszi zab és a tritikálé minőségére nincs akkora hatással a csapadék, azonban a vele járó szél már igen, ugyanis ezek a gabonafélék ettől megdőlnek. Az őszi búza 85%-át már betakarították Békéscsaba körzetében, azonban az esőzés idején még a földeken maradt búzából valószínűleg nem étkezési, hanem takarmánybúza lesz. 

Címkék:

Tegnap kora délután érte el megyénket a heves zivatarokkal, és erős széllökésekkel járó hidegfront.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltóit az átvonuló vihar miatt 14 településre, több mint 60 alkalommal riasztották.  Az esetek többségében utcára és autókra dőlt fák, és leszakadt ágak eltávolítását, valamint az erős szél miatt a lakóházak tetőszerkezetében keletkezett károk helyreállítását segítették a tűzoltók. Békéscsabán, Gyulán, Csárdaszálláson, Újkígyóson, Kevermesen, Gerendáson és Muronyban, lakó- és melléképületekre, valamint villanyvezetékekre dőlt néhány fa és volt olyan ház, melynek kéményébe villám csapott.  

Végegyházán a szél megbontotta néhány lakóház tetőszerkezetét is, ezen a településen elrendelték a Dél-Békés Mentőcsoport beavatkozását. A szervezet összesen 5 kárhelyszínen, 24 fővel segítette a kárelhárítást.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország keleti és déli részére köztük Békés megyére is másodfokú narancssárga riasztást adott ki.