Körösladány

Minden év júliusának első hétvégéje ünnep a körösladányiak, és a Körösladányból elszármazottak számára. 1996-tól immár hagyományosan minden évben ekkor rendezik meg a Körösladányi napokat.

A Körösladányi Napok a térség egyik leglátogatottabb rendezvényévé nőtte ki magát az évek során. Pénteki felvételeinkkor éppen az Alma együttes koncertjén szórakoztak vfelszabadultan a város legifjabbjai.

A város apraja-nagyja kilátogat a rendezvényre, sőt a környező településekről is érkeznek szórakozni vágyók. A szervezők minden korosztályra gondolnak: a 3 nap programjai során mindenki talál kedvére valót.

A programok pénteken kezdődtek meg ünnepi képviselőtestületi üléssel, ahol különböző elismeréseket adományoztak. Idén két Körösladányért kitüntetést és két Körösladányért elismerő oklevelet adhattak át.

Ünnepi rendezvény keretében adták át a Wenckheim család felújított kripta-kápolnáját Körösladányban. A renoválás része annak a programnak, melynek keretében felújítják híres elődeink végső nyughelyét.

A Wenckheim-család kápolnája 1825 és 26 között épült, Czeigler Antal tervei szerint. Az épület a római Pantheon kicsinyített másának tekinthető. Egy olyan jelentős emlékműről van szó, ahol számos kimagasló személyiség nyugszik. A felújítás közel 30 millió forintba került, ezt az összeget a Nemzeti Örökség Intézeten keresztül a Magyar Kormány biztosította.

- A kormánynak az a szándéka, hogy mindazt az épített örökséget, amelyet az előző századokban létrehoztunk a Kárpát-medencében, azt megőrizzük és lehetőleg olyan módon tudjuk bemutatni, hogy az kifejezze a nemzetnek az erejét is. - mondta el Dr. Puskás Imre, a kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, NGM

Az ünnepélyes átadással a körösladányi Wenckheim kápolna egy igen prominens társaságba került: a több ezer elemet számláló Virtuális Nemzeti Sírkertbe.

Mintegy 110 millió forintból újul meg a körösladányi futballpálya. A beruházásban a Magyar Labdarúgó Szövetség szabványainak megfelelő élőfüves pályát alakítanak ki. A megvalósuló sportlétesítmény a megye egyik legkorszerűbb létesítménye lesz.

Forgatásunk idején már a dréncsöveket fektették az öntözőrendszerhez a sporttelepen. A régi pályának már csak az alapja van meg, a felső fűréteget a munkálatok megkezdésekor felszedték. A beruházást a helyi önkormányzat a Magyar Labdarugó Szövetség központi társasági adó támogatásból valósítja meg, mintegy 110 millió forintból. A program 2011-ben indult el, és mára már számos fejlesztés valósult meg belőle. 

- A társasági adós források enagyon sokat jelentenek, hiszen a 2011/2012-es bajnoki szezonban 21,3 milliárd forint volt, ami bekerülhetett a labdarúgásba. A 2012/13-as szezonban több mint 23 milliárd, és az újabb, 2013/2014-es bajnoki idényben pedig 25,3 milliárd forint az az összeg, ami bekerülhet mind az amatőr, mind pedig a profi labdarúgásba – emelte ki Dankó Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja.

Mintegy 110 millió forintból újul meg a körösladányi futballpálya. A beruházásban a Magyar Labdarúgó Szövetség szabványainak megfelelő élőfüves pályát alakítanak ki a településen.

A kivitelezés már elkezdődött a régi pályának már csak az alapja van meg. A felső gyepszőnyeget a munkálatok megkezdésekor felszedték. Jelenleg az öntözőrendszerhez fektetik le a dréncsöveket. Az MLSZ központi társasági adó támogatásából megépül az élőfüves nagypálya, és alatta egy automata öntözőrendszer. Továbbá a pálya körül díszburkolatot raknak le, valamint lesz labdafogó-háló, új kispad, és komplett világítás is, ami villanyfényes mérkőzések megrendezésére biztosít majd lehetőséget.

A most megvalósuló sportlétesítmény a megye egyik legmagasabb színvonalú környezetét és feltételrendszerét biztosítja majd a labdarúgóknak.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Incze László

Megkezdődött a próbaüzem az új körösladányi szennyvíztisztító telepen. A település történetének egyik legnagyobb beruházásában a tisztítótelep korszerűsítése mellett befejeződik a város csatornahálózatának kiépítése is.

 

Mára már csak a két vízzel teli gödör emlékezteti a dolgozókat a korábbi tisztítómedencék helyére. Mintegy 2 milliárd forintból valósul meg a Körösladány város szennyvízcsatornázásának II. üteme és a szennyvíztisztító telep bővítése. A projekt kivitelezési munkálatai a tavalyi évben kezdődtek el, és az előzetes ütemterveknek megfelelően haladnak. A beruházás részeként a városban egy új modern technológiával működő tisztítótelep épül, ahol a kivitelezési munkálatok a végéhez közelednek.   

Papp Gyula a fa törzsére egy-egy férfi és nő, valamint két gyermek arcképét faragta, ami a család, és a családalapítás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Szombat délután Körösladányban, a városházával szemközt található Emlék téren adták át a Papp Gyula fafaragó által elkészített és adományozott Istenfát. A városból elszármazott művész ünnepi gondolataiban elmondta, a fa a tradíciók alapján az égben gyökerezik és a föld felé nő. Az alkotás is ennek megfelelően a törzsével a földbe hatol és a gyökerei az ég irányába mutatnak. 

A mű a körösladányi erdők egyik akácfájából készült, és az elkészült munka külön üzenetet is hordoz magában. A művész a fa törzsére egy-egy férfi és nő, valamint két gyermek arcképét faragta, ami a család és a családalapítás fontosságára hívja fel a figyelmet