parlagfű

A száraz melegben sokan fokozottan szenvednek az allergiától, hiszen eső hiányában a levegőben lévő por koncentrációja sokkal magasabb. Ilyen időjárási körülmények között minden gyomnövény pollenje-, így a parlagfű is több szenvedést okozhat az allergiás embereknek.

Néhány ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul a fűfélék virágzásának kezdetével. A legismertebb allergén a parlagfű pollenje. A növény késő nyáron, ősszel virágzik. A pollenallergiától szenvedőknek ezért érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzási szezonjával. Eső hiányában a száraz nyári napokon a por koncentrációja sokkal magasabb a levegőben, így az arra érzékenyek hosszabb ideig szenvednek az allergiától.

Stábunk utána járt annak is, melyek azok a tünetek, amikor már kezdhetünk gyanakodni arra, hogy talán allergiások vagyunk valamire.

Július elsejétől megkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése, a földtulajdonosokat pedig több milliós bírság is sújthatja, ha nem irtják az allergén gyomnövényt.

Országosan megkezdődött a parlagfüves területek felderítése, a földtulajdonosokat pedig több milliós bírság is sújthatják, ha nem irtják megfelelően az allergén gyomnövényt. Békés megyében július elsejétől ellenőrzik a fertőzött területeket. A parlagfű irtására külön szabály nincs, ugyanis a hatóság elfogadja mind a vegyszeres eljárást, mind a mechanikai eljárást - tehát a földtulajdonosok kihúzhatják a földből a parlagfüvet, valamint kaszálhatják is azt.

Az ellenőrzés során nincs előzetes értesítés. Ha a hatóság fertőzött területet talál, minden esetben fel kell, hogy vegye a jegyzőkönyvet, ez alapján megindul az eljárás.

A parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzését külterületen a járáshivatalok, belterületen pedig a település jegyzője végzi.

Az előző évek tapasztalatai alapján Békés megye nem sorolható a parlagfű által erősen fertőzött területek közé. Megyénkben jó minőségűek a termőföldek, melyet a földhasználók kellő odafigyeléssel művelnek.

Általában kisebb parcellákon fordul elő a parlagfű, a nagy, egybefüggő, több hektáros fertőzött területek nem jellemzőek. Ennek oka vélhetően az, hogy a nagyobb táblákat szövetkezetek, cégek, olyan gazdálkodók művelik, akik kellő szaktudással és megfelelő mezőgazdasági gépekkel rendelkeznek.

Címkék:

Az idei időjárás kedvezett a parlagfű gyors növekedésének, főleg ha az adott föld meg is lett művelve a tavaszi hónapokban. Amennyiben azonban nem végezték el a szükséges megelőzési eljárásokat, akkor szinte biztos, hogy az adott helyen összetalálkozunk ezzel a növénnyel.

Utánajártunk annak, hogy Békéscsaba polgárait mennyire érinti a parlagfű allergia, illetve annak is, hogy mit tesznek ennek kialakulása- és kellemetlen tünetei ellen.

Hát nekem nincsen egyáltalán nincs, allergiám rá családomban van több allergiás is. Hát, gyógyszerrel többnyire. - mondta el Hégely Marcsi

Nekem van. Gyógyszerekkel, tüneti szerekkel. Kapok évente ilyen gyógyszereket- tette hozzá Szűcs Sándor

Nem olyan veszélyes, mint ahogy ezt felfújják. Tetszik tudni, ha nekem nincs, mezőgazdaságban dolgozom. Nézze meg. Nincs. -hangsúlyozta Simonka Lajos

Címkék:
Címkék:

A pollenkoncentráció szintje még alacsony, nem okoz tüneteket, azonban a déli országrész egyes területein már található néhány virágzó növény. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Közel 100 éve, az I. világháború ideje alatt egy gabonaszállítmánnyal érkezett Európába a parlagfű. Július végén, augusztus elején - a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően - a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

- Itt Békéscsabán is egy pollencsapda van kihelyezve, ami most a kórház tetején üzemel, ami azon az alapon működik, egy szívó rendszer, egy nap alatt annyi levegőt annyi levegőt áramoltat át, annyi levegőt szív be amennyit egy normális ember is normál körülmények között belélegzik. - mondta el Dr. Maráczi Gabriella. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közegészségügyi osztályvezetője

Az Alföld nagy részén harmadfokú riasztást adott ki az elvégzett mérések alapján a parlagfű miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

A harmadik fokozatú riasztás azt jelenti, hogy légköbméterenként átlagosan 100 és 199 között mozog a pollenszemek száma. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint közeledünk a 2014-es parlagfűszezon csúcsához, de a csapadékos időjárás miatt a korábbi előrejelzéssel szemben később, szeptember első hetében várható a tetőzés.

Emellett fontos kitérni arra is, hogy a parlagfű mellett az üröm, valamint a libatop- és csalánfélék pollenkoncentrációja is magas a napokban. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően közepes, de helyenként az is elérheti a magas szintet.

Szerkesztő: Kovács Dávid

 

Jó néhány hónapja, hogy a Kötöttárugyár helyén már csak egy üres telek van. A funkció nélkül marad területen azonban megjelent a parlagfű, melyről többen is panaszkodtak már televíziónknak. A témával kapcsolatban megkerestük a karbantartó céget, amelynek képviselői elmondták, a virágzás előtt mindig lekaszálják a gyomnövényt.

Oldalak