Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház

Mintegy 2 milliárd forintból valósul meg funkcionális integráció a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a Dr. Réthy Pál Kórház- Rendelőintézet együttműködésében. A beruházásban korszerűsítik megyénk két legnagyobb egészségügyi intézményének eszközállományát, javítva ezzel a betegellátás színvonalát térségi szinten.

A gyulai kórház Árvay terme adott otthont a 2 intézmény együttműködésében megvalósuló projekt nyitórendezvényének. Az eseményen a társszervezetek, és kórházak vezetői mellett, az érintett egészségügyi dolgozók is részt vettek. Dr. Zombor Gábor államtitkár elmondta, országosan mintegy 330-340 milliárd forintot fordítottak az egészségügyi szektor fejlesztésére. Hozzátette, az itteni beruházásban elinduló eljárások, nemcsak a térség betegellátását szolgálják majd, hanem hazai szinten is meghatározó minták és példák lesznek. 

Új eszközökkel bővül a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház onkológiai osztálya. A korszerű műszerek beszerzésével rövidülnek a betegutak, pontosabb diagnosztikához és korszerűbb terápiás lehetőségekhez jut majd a lakosság.

- Ez az egyik elavult eszköz, amelytől hamarosan megválik a kórház – mutatta kameránknak Dr. Pikó Béla, az onkológiai osztály vezetője. Helyette egy olyan műszert kapnak, amelynek sugárenergiája négyszerese elődjének és emellett célzottabban tudják vele kezelni a daganatos elváltozásokat.

- Az elért dóziseloszlás sokkal jobban fog illeszkedni a tumor alakjához, körfogatához, külleméhez és ebből következően a kritikus szerveket, amiket a sugárzástól védeni kell, sokkal nagyobb  biztonsággal, sokkal jobban tudjuk takarni – hangsúlyozta Dr. Pikó Béla.

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a cukorbeteg gyerekek száma. A kutatások szerint ennek hátterében egy genetikai rendellenesség áll, emellett pedig számos tényező játszhat szerepet a kialakulásában.

Az utóbbi évtizedekben egyre több fiatalnál diagnosztizálják a krónikus betegséget. Ez a tendencia nem csak hazánkra, hanem egész Európára jellemző. Az egyes típusú gyermekkori cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. A kutatások szerint ennek hátterében egy genetikai rendellenesség áll, emellett pedig számos tényező játszhat szerepet a kialakulásában. Dr. H. Nagy Katalin szerint meghatározó lehet a terhesség alatt elszenvedett betegségek és a táplálkozás is.

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban Semmelweis Ignác életének és munkásságának felidézése mellett kórházi kitüntetéseket és kinevezéseket vehettek át az intézmény dolgozói.

Zsúfolásig megtelt az intézmény Árvay-terme, ahol mint minden évben, idén is megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki elsőként ismerte fel, hogy a gyermekágyi láz nem önálló kór, hanem fertőzés következménye.

- Tulajdonképpen egy emblematikus figurája a magyar orvostörténetnek, ráadásul az egész világon elismert személyiség, aki nagy hatással volt az orvostudomány fejlődésére – emelte ki Dr. Kövesdi József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa.