szoboravatás

Felavatták Gyulán Erkel Ferenc teljes alakos bronz szobrát. Az alkotással a Himnusz megzenésítésére és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójára emlékezünk.

Három évtizede júniusban különböző rendezvényekkel tisztelegnek Erkel Ferenc emléke előtt. Idén ennek megkoronázása volt a zeneszerző egész alakos bronz szobrának felavatása a Gyulai Várfürdő parkjában. Az alkotás a himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójának is emléket állít.

Gyula - mint a zeneszerző szülővárosa - meghatározó szerepet játszott Erkel Ferenc életében. Ez a megállapítás viszont fordítva is igaz. A város több ponton emléket állított a művésznek. A szobor elhelyezése is egy ilyen pont, melynek helyszínét az ihlette, hogy a Várfürdő 60 éves fennállását ünnepli.

Az eseményen Áchim Erzsébet orgonaművész mellett közreműködött a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar is. Az ünnepi avatáson Bánk Bán bordalával emlékeztek a zeneszerzőre.

Melis Györgyre a leghíresebb magyar operaénekesre emlékeztek Szarvoson. A Kossuth díjas érdemes művész tiszteletére születésének 91. évfordulóján emlékművet avattak a Körös parti településen. 

 

Melis György közel 60 éven keresztül állt a reflektorfényben, ahol a operatörténelem legnagyobb szerepeiben ismerhette meg a hazai és a nemzetközi közönség. A világhírű művész szülővárosában Szarvason mindig köztiszteletben állt. Emlékre a településen közadakozásból szobrot állítottak.

Mótyán Tibor a Melis György Kórusalapítvány elnöke elmondta, hogy Melis György nem csak egyszerűen szarvasi volt, nem csak egyszerűen magyar volt, hanem jó szlovák is volt, aki soha nem tagadta meg az ő származását. Innen a tanyavilágból indult el és kikötött a világ operaszínpadán és igazán elérte földi életében is a nagy sikereket.