búza

Az elmúlt napokban sok zápor, zivatar volt, mely hatást gyakorolt a mezőgazdaságra is. Az esőzés előtt már az őszi árpa és az őszi káposztarepce betakarítása is befejeződött, azonban a búza 15%-át károsította ez a nagy mennyiségű csapadék Békéscsaba körzetében.

A tavaszi árpa, tavaszi zab és a tritikálé minőségére nincs akkora hatással a csapadék, azonban a vele járó szél már igen, ugyanis ezek a gabonafélék ettől megdőlnek. Az őszi búza 85%-át már betakarították Békéscsaba körzetében, azonban az esőzés idején még a földeken maradt búzából valószínűleg nem étkezési, hanem takarmánybúza lesz. 

Címkék:

Idén is várják a búza felajánlásokat a Magyarok Kenyere Programhoz. Az akcióhoz Békés megye is csatlakozott, melynek keretében az összegyűlt búzából megsütik az ország kenyerét. A felajánlott búzát a helyi gazdák Békéscsabán a Csabatáj Zrt. telephelyén adhatják le, július 31-ig.

Forgatásunk ideje alatt békéscsabai gazdák érkeztek az egyik gyűjtőpontba. Az autó platóján zsákokba szedett búza volt, amelyből néhány hét múlva különböző pékárukat sütnek majd. Az adományt ebben az esztendőben is a Böjte Csaba vezette dévai Szent Ferenc Alapítvány, valamint az erdélyi árva gyerekek étkeztetésére használják fel. A program 4 évvel ezelőtt kelt életre, amelyet azóta is hatalmas érdeklődéssel fogadnak. 

Az országos összefogás híre Békéscsabára is eljutott, a termelők fontosnak tartják, hogy ilyen módon segítsék a rászorulókat. A kezdeményezés egyik elkötelezett tagja Zsilák Urbán András is évek óta igyekszik segítő kezet, és néhány zsák búzát adni.

Békés megye egész területén dolgoznak a kombájnok. Az őszi árpa után a búza betakarítását végzik a viharsarki gazdák. Az elsődleges adatok alapján a májusi termésbecsléseket a csapadékhiány, a mezei pocok elszaporodása és a sárga rozsda betegség is nagyban átírta. 

Az árpa korai betakarítása után a szokásosnál két héttel korábban indult el az őszi búza aratása is. Az időjárás nem kedvez a Körösök völgyében a gazdáknak, ugyanis a folyamatos esőzések nehezítik a mezőgazdasági munkák végzését, a hőség pedig a termés minőségét rontja. A gazdák kihasználták a jó időt, a megye minden részében neki álltak a gabona betakarításának. 

Az őszi kalászos átlagtermése tavaly Békés megyében hektáronként közel 4,6 tonna volt, amelyhez képest az idei hozamok mintegy 20%-kal maradnak el. A learatott búza mennyisége olyan nagy szórást mutat, amelyre Békés megyében a termelők szerint évtizedek óta nem volt példa A terméskiesést az árpához hasonlóan a csapadékhiánnyal és a kártevők elszaporodásával magyarázzák.

Címkék:

A termelők megyénkben eddig 103 ezer hektáron elvetett kalászos mintegy 15 %-át takarították be.

Az elsődleges adatok alapján a májusi termésbecsléseket a csapadékhiány, a mezei pocok elszaporodása és a sárgarozsda betegség is nagyban átírta.  

Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára elmondta, hogy az őszi kalászos átlagtermése tavaly hektáronként 4,6 tonna volt, amelyhez képest az idei hozamok mintegy 20%-kal maradnak el.

A megyei gazdák a földekről megyei átlagban hektáronként mintegy 3,7-3,8 tonna közötti hozamokat takarítanak be. Az idei évben a learatott búza mennyisége olyan nagy szórást mutat amelyre a szövetség titkára szerint évtizedek óta nem volt példa, egyes területeken a 0,5 és a 6 tonna között mozog a betakarított mennyiség. 

A búza iránt gyenge még most is a kereslet. A felvásárlói árak tonnánként 41 és 46 ezer forint között alakulnak.