Márki-Zay Péter

Néhány órával Márki-Zay Péter lakossági fóruma után egy másik országosan ismert politikus is Békéscsabára érkezett. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is a megyeszékhelyen tartott közbeszélgetést.

Aki érdeklődik a magyar belpolitika iránt, az nyilvánvalóan hallott a Jobbikból kilépett politikusok által alapított új pártról, a Mi Hazánk Mozgalomról. A politikai szervezet célja az, hogy visszahozza a nemzeti radikalizmust a hazai-, illetve az Európai politikába.

Toroczkai László szerint a Mi Hazánk Mozgalom egy új pólust képez a magyar belpolitikában, ugyanis véleménye szerint jelenleg az a két pólus, melyben a FIDESZ és - az ő szóhasználatával élve - a balliberális pártok szerepelnek. Annak ellenére, hogy a programjuk rengeteg téren megegyezik a kormány törekvéseivel, a jelenlegi gazdaságpolitikával nem teljesen értenek egyet.

Békéscsabán tartott lakossági fórumot Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és a nemrég megalakult Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.

Az ellenzék egyik vezető alakja, Márki-Zay Péter 2018-ban az előrehozott önkormányzati választáson a szavazatok 57%-át megszerezve lett Hódmezővásárhely polgármestere, aki azóta az országos politikában is komoly szerepet vállal. Az áprilisi országgyűlési választás ellenzéki kudarca után a politikus  megalapította a Mindenki Magyarországa Mozgalmat.

Az ellenzék és sok gazdasági szakember szerint a kormánypártok gazdaságpolitikája neoliberális, vagyis leegyszerűsítve a multinacionális cégek támogatása és a munkáltatók érdekeinek védelme a fókuszpontja.

A fórum előtti sajtótájékoztatón Márki- Zay Péter elmondta azt is, hogy Békéscsabán teljes mértékben támogatja Szarvas Péter polgármestert, akivel nagyon jó viszonyt ápolnak. Véleménye szerint a békéscsabai polgármesternek nehéz dolga van a Fideszes többségű közgyűlésben, ennek ellenére kiváló munkát végez.