szennyvíz

Átadták a közel 15 milliárd forintos szennyvízberuházást Békéscsabán. A hatvanas évek óta üzemelő szennyvíztelep a fejlesztésnek köszönhetően, teljesen megújult és az egyik legmodernebb hazai, a szennyvizek komplex kezelését biztosító létesítmény jött létre.

A teljes körűen korszerűsített telepet Hanó Miklós alpolgármester avatta fel, aki elmondta a megújításra azért volt szükség, mert a korábban alkalmazott technika elavult és a tisztított szennyvíz minősége nem felelt meg a hazai és uniós követelményeknek.

Hanó Miklós Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a közel 14,5 milliárdos projekt a város életében az egyik legnagyobb beruházás., mely az Európai 85%-os támogatottságát élvezi.. Hangsúlyozta a város 60%-a volt csatornázott, a fejlesztésnek köszönhetően ez 95%-ra emelkedett.

Megkezdődött a próbaüzem az új körösladányi szennyvíztisztító telepen. A település történetének egyik legnagyobb beruházásában a tisztítótelep korszerűsítése mellett befejeződik a város csatornahálózatának kiépítése is.

 

Mára már csak a két vízzel teli gödör emlékezteti a dolgozókat a korábbi tisztítómedencék helyére. Mintegy 2 milliárd forintból valósul meg a Körösladány város szennyvízcsatornázásának II. üteme és a szennyvíztisztító telep bővítése. A projekt kivitelezési munkálatai a tavalyi évben kezdődtek el, és az előzetes ütemterveknek megfelelően haladnak. A beruházás részeként a városban egy új modern technológiával működő tisztítótelep épül, ahol a kivitelezési munkálatok a végéhez közelednek.   

Európai Uniós támogatás segítségével fejezi be Medgyesegyháza Város Önkormányzata a szennyvíz elvezetési és szennyvíztisztítási rendszerének kiépítését. A kezdődő fejlesztések által közel teljes körűvé válik a település szennyvízhálózata, miközben a szennyvíztisztító telep is kibővítésre kerül.

Medgyesegyháza Város Önkormányzata  pillanatnyilag 63%-osan kiépített szennyvízelvezetési rendszerét kívánja befejezni a most kezdődő fejlesztésekkel, mellyel párhuzamosan a szennyvíztisztító telep is kibővül. A két fejlesztés szorosan kapcsolódik egymáshoz, a rendszerbővítés ugyanis csak a telep kapacitásának megnövelésével érhető el. 

A medgyesegyházi szennyvízelvezetési rendszer ezen bővítése 522 új ingatlan bekötését eredményezi, a telep kapacitása pedig közel 20%-kal nő. Az építkezés következtében a település szinte összes ingatlantulajdonosának lehetősége nyílik rácsatlakozni a hálózatra. Ezzel a fejlesztéssel a város jelentős lépést tesz a talajvizek megóvásának érdekében, így a környezetvédelmi hatása is jelentős a projektnek.