Medgyesegyháza

A termelők és vásárlók közösen a dinnye fővárosában Medgyesegyházán ünnepelték az elmúlt hétvégén a szántóföldi gyümölcsöt. A 3 napos fesztivál ideje alatt a Dél-Békési településen szinte még a kerítés is dinnyéből készült. A 24. Dinnyefesztivál során dinnyefaragó versennyel, lovagi tornával és számos érdekes programmal várták az érdeklődőket.

A dinnyeszeretők nagy örömére ebben az évben is ingyen dinnyekóstolás- és rengeteg-, a dinnyéhez kapcsolódó program várta a látogatókat, akik nagy számban jelentek meg Medgyesegyházán, a 24. Dinnyefesztiválon.

A fesztiválon arcfestés, kötélhúzás és dinnyés ételek versenye is várta az érdeklődőket. Mindezek mellett keresték a legnagyobb dinnyét is, a rendezvény egyik fő programja pedig a Lovagi Torna volt.

A programok között helyet kapott a dinnyefaragó verseny is, melyen számos nagyszerű alkotás született a lédús gyümölcsből.

A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő, Ruva Farkas Pál Békés megyei körútjának első állomásán, Medgyesegyházán mutatta be új könyveit, valamint a festményeiből nyílt kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

 

Ruva Farkas Pál a Békés megyei Újkígyóson született 1952-ben. Gyermekkorában itt élt, de az Általános iskola nyolcadik osztályát már Medgyesegyházán végezte. Festői pályára soha nem készült. Két éve egy súlyos betegség hatására - melyből felgyógyult - kezdett el alkotni. Úgy érzi, egy motivációt kapott akkor, hogy fessen le mindent, ami éppen foglalkoztatja.

 

Ruva Farkas Pál

Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő

 

„Úgy jött, mint a többi, az írás és a többi olyan dolog, amit az ember nem tud megtervezni én szerintem.  De úgy isteni adottság, sugallat talán. Talán akkor fogalmazok jól, ha azt mondom, hogy ez egy ilyen sugallatszerű.”

 

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Medgyesegyházán a már tradíciónak számító Dinnyefesztivált. A szervezők idén is kitettek magukért a háromnapos rendezvényen, mely sorrendben már a 23. volt.

 

 

A dinnyeszeretők nagy örömére ebben az évben is ingyen dinnyekóstolás- és rengeteg, a dinnyéhez kapcsolódó program várta a látogatókat, akik nagy számban jelentek meg Medgyesegyházán. Az egyik ilyen az volt, amikor a dinnyetermesztés különböző fázisait mutatták be játékos feladatokon keresztül.

 

Farkas Gyula

igazgató

Medgyesegyházi Művelődési Ház és Könyvtár

 

„Dinnye evő verseny…a dinnyét.”

 

Immár 7. alkalommal rendezték meg a "Piros" Billiárdversenyt Medgyesegyházán. Az MSZP Medgyesegyházi Alapszervezete minden évben megrendezi a versenyt, és évről-évre egyre többen látogatnak el rendezvényre.

Február 4-én ismét megrendezésre került a Medgyesegyházi „Piros” Billiárdverseny. A rendezők fontosnak tartják a verseny közösségszervező erejét, hogy az emberek a hétvégén kimozduljanak és egy kicsit kötetlenül beszélgethessenek egy-egy ital mellett.

20. alkalommal gyűltek egybe a dinnyetermelők és a fogyasztók Medgyesegyházán, hogy három napon át együtt ünnepeljék a szántóföldi gyümölcsöt. A programban a koncertek mellett volt például dinnyefaragás és középkori bajvívás is.

Már a kezdőnapon is sokan ellátogattak a dinnye fővárosába. A jubileumi rendezvényen Ruck Márton, polgármester köszöntötte a fesztiválozókat. A magyar dinnyetermelés fele Medgyesegyházán zajlik, közel 6000 hektárról gyűjtik be idén a lédús gyümölcsöt. A családok többsége a dinnyéből él. 4 éve nagyon rossz helyzetben volt az ágazat, de a tavalyi évet jól zárták a termelők.

- A dinnyefesztivál a dinnye promóciójának egy nagyon fontos eleme. És el kell mondani a rendezvényünkről, hogy 20 éve minden évben ingyenes rendezvény, tehát nem belépős. Minden program ingyenes, pont azért, hogy minél több embert meg tudjunk mozgatni és minél jobban ráirányítsuk a figyelmet erre a gyümölcsre- mondta el Ruck Márton, Medgyesegyháza polgármestere.

20. alkalommal gyűlnek egybe a dinnyetermelők és a fogyasztók Medgyesegyházán.

A jubileumi rendezvényen augusztus 1. és 3. között minden korosztály találhat a kedvére való elfoglaltságot, hiszen lesznek szakmai fórumok, expo, Miss Mézédes szépségverseny, koncertek valamint dinnyefaragó verseny de még lovagi torna is szerepel a programok között. Az ingyenes dinnyefesztiválra idén is több tízezer látogatót várnak a szervezők, hiszen a korábbi években  az ország minden szegletéből, sőt még külföldről is egyre több turista érkezett a dinnye fővárosába.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Benke Éva

Európai Uniós támogatás segítségével fejezi be Medgyesegyháza Város Önkormányzata a szennyvíz elvezetési és szennyvíztisztítási rendszerének kiépítését. A kezdődő fejlesztések által közel teljes körűvé válik a település szennyvízhálózata, miközben a szennyvíztisztító telep is kibővítésre kerül.

Medgyesegyháza Város Önkormányzata  pillanatnyilag 63%-osan kiépített szennyvízelvezetési rendszerét kívánja befejezni a most kezdődő fejlesztésekkel, mellyel párhuzamosan a szennyvíztisztító telep is kibővül. A két fejlesztés szorosan kapcsolódik egymáshoz, a rendszerbővítés ugyanis csak a telep kapacitásának megnövelésével érhető el. 

A medgyesegyházi szennyvízelvezetési rendszer ezen bővítése 522 új ingatlan bekötését eredményezi, a telep kapacitása pedig közel 20%-kal nő. Az építkezés következtében a település szinte összes ingatlantulajdonosának lehetősége nyílik rácsatlakozni a hálózatra. Ezzel a fejlesztéssel a város jelentős lépést tesz a talajvizek megóvásának érdekében, így a környezetvédelmi hatása is jelentős a projektnek.