tavaszköszöntés

A Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Intézet már kilenc éve tart tavaszköszöntő motoros tréninget annak érdekében, hogy szezon kezdetével a motorosok visszaszokjanak a járműveikkel való közlekedésre.

Idén is megrendezte a Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Intézet az Évadnyitó Motoros Tréning elnevezésű rendezvényt, melyre immáron kilencedik alkalommal került sor. A jelenlévőknek lehetőségük nyílt KRESZ pályán gyakorolni, illetve egy elméleti képzésen is részt vehettek, ahol átismételhették a korábban tanultakat a Békés Megyei Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.

A főosztályvezető hozzátette, hogy a motoros balesetek áldozatainak 70%-a 35 év alatti, így fontosnak érzik, hogy megszólítsák és minél több vezetéstechnikai ismertet adjanak át ennek a generációnak a biztonságosabb motorozás érdekében.

Idén is elűzték az ártó szellemeket és boszorkányokat Békéscsabán. Immár hagyomány, hogy tavaszköszöntők, termékenységet varázsló ünnepek formájában búcsúztatják a telet, ráadásul a csabai busók nem csak sétáltak, hanem eveztek is.

A békéscsabai busók, vidáman sétáltak végig az élővízcsatorna mentén, télűző dalokat énekelve. A megyeszékhely egyik tavaszköszöntő különlegessége az, hogy nem csak a szárazföldön, hanem a vízen is megteszik a busójárás távját. Ez annak köszönhető, hogy az esemény egyik szervezője a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társasága, akik már öt éve szelik a hullámokat és temetik a telet.

A farsangi ünnepségekhez szorosan kapcsolódik egy másik hagyomány, a kiszebáb égetés is. Mint megtudtuk nem mindenki rajong az ünnep ezen részéért.

A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A lényege, hogy a gyermekek kiszebabát és zajkeltő szerszámokat készítenek.