csabai kolbász

A Csabai Kolbász Klub Egyesület 1998-ban alakult és ma már közel 200 taggal büszkélkedhet, illetve külföldi kapcsolatokat is kiépítettek. A civil egyesület célja, hogy a Csabi kolbász kultuszát terjesztésszék.

„Legyen minden gyereknek saját készítésű Csabai kolbásza!” program keretein belül a Békéscsabai gyerekek megismerhetik a híres csabai kolbász készítésének módját, fűszerezését és történetét illetve elkészíthetik a saját kolbászukat. Segítséget nyújtanak az elkészítésben a klub tagjai A program célja, hogy a gyerekek úgy kerüljenek ki a békéscsabai iskolákból, hogy életük során legalább egyszer saját kezűleg készítettek már Csabai kolbászt.

Az elkészített kolbászokat az esemény végén a szervezők megsütötték és a gyermekek az általuk készített sültkolbászt meg is ehették. Még kostoló is maradt, amit a szülőknek haza vihettek.

A program részeként az egyesület tagjai a város különböző iskoláiban mesélik el a gyerekeknek a csabai kolbász történetét és elkészítési módját. Lehetőség nyílik a tervek szerint arra is, hogy azok a csoportok, osztályok, akik szeretnék megtapasztalni azt, hogy hogyan készül a csabai kolbász, átélhessék és a saját kezükkel gyúrhassák, fűszerezzék és utána meg is kóstolhassák az elkészült finomságot.

 

Kovács Nóra a Csabai Kolbászklub Egyesület egyik tagja elmondta, hogy a gyerekek megtanulják az alapanyagokat, a hozzávalókat, hogyan kell gyúrni, hogyan kell tölteni, illetve az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy még a legfinnyásabb kislányok is elkészítik majd a kolbászt.

 

13. alkalommal augusztus közepén rendezik meg Békéscsabán a Kolbász és Lecsófesztivált. A két napos rendezvény rengeteg színes programmal várja a kicsiket, és a nagyokat egyaránt.

Az elmúlt 3 évben elmaradt, de idén a Csaba Park rendezésében ismét megszervezik a fesztivált. „Kolbász és Lecsó Fesztivál” néven indul újra az esemény, amelyet a Csaba park területén lesz.

A csabai kolbász hírnevének növelése is indokolta az új nevet. A Lecsó Fesztivál felélesztésének ötlete a rendezvényszervezők fejében éledt újjá: idén nyáron legyen ismét gasztronómiai esemény Békéscsabán, amely augusztus 21-én délelőtt kezdődik.

A különleges komplexumot egész napos ingyenes programsorozattal nyitották meg, ahol néptáncbemutatók, koncertek, színházi produkciók, gyermekprogramok, és természetesen Csabai kolbász várta az érdeklődőket.

Ünnepélyes szalagátvágással kezdődött az egyedülálló gasztroturisztikai központ megnyitása, ahol Csepreghy Nándor helyettes államtitkár, Vantara Gyula polgármester, Hanó Miklós alpolgármester és az üzemeltető részéről Kozma János közösen vágta el a nemzeti színű szalagot. Csepreghy Nándor példaértékűnek nevezte a beruházást, amely a magyar kormány teljes támogatását élvezte.

- Azt gondolom, hogy Békéscsabán, a kolbász fővárosában, mindenképpen szükség volt egy olyan központra, ahol e köré a gasztronómiai élmény köré szerveznek aktivitásokat. Ez egyszerre jelent egy kikapcsolódási lehetőséget az itt lakó embereknek, akik annak ellenére, hogy békéscsabaiak, itt mégis vendégek, és növeli azt a turisztikai vonzerőt, amit Békéscsaba jelent akár a kolbászfesztivál idején, akár pedig azon túlmutatóan – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Tegnap egész nap Békéscsabán forgatott a Gasztroangyal. A Magyar Televízió népszerű produkciójának stábja ezúttal a Csabai kolbász történetéről és a Csaba parkról forgatott.

Borbás Marcsi Knyihár Mihály kolbászkészítő mestertől tanulta, hogy mi is a csabai kolbász titka, milyen a jó paprika, és miért nem raknak a csabaiba borsot.

-A csabai kolbász történetéről a hagyományáról, mindent a-tól cetig milyen húsból, milyen fűszerekkel és miért nincs bors benne és próbálok teljes képet adni. Mindenkinek, akik ide látogatnak, persze a csabaiak nagyon jól tudják, hogy milyen a csabai kolbász, csúnya is lenne, ha nem. Sőt azt gondolom, egész Magyarország nagyon jól tudja milyen a csabai kolbász, ez így is van rendjén- mondta el Borbás Mária a Gasztroangyal televíziós műsorvezetője.

Három kamerával, egy közel tíz fős csapat dolgozott azon, hogy minden a helyén legyen. A kolbász begyúrását, töltését, sőt még a kötözést is kipróbálta a különleges műsorban Borbás Marcsi.

Csütörtökön Békéscsabán forgatott a Gasztroangyal.

A Magyar Televízió népszerű produkciója ezúttal a Csabai kolbász történetét, és a CsabaParkot mutatja majd be. A különleges műsorban Borbás Marcsi, a Gasztroangyal a disznó tartásától a kolbász füstöléséig végigkövette a Hungarikum gyártási folyamatát, és ő maga is aktívan részt vett benne.

A stáb ezen a napon több kolbászkészítőhöz is ellátogatott, a Gasztroangyalról bővebben pénteki híradónkban számolunk majd be.

Szerkesztő: Bali-Hatala Boglárka

Operatőr: Bucsai Ákos

Oldalak