Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

CsabaPark

Folytatódik a CsabaPark fejlesztése a ,,Zöld város kialakítása” projekt részeként. A beruházás révén fákat telepítenek, megújítják a parkerdő területét, gumiborítású futópályát alakítanak ki, valamint tematikus élményparkkal és sétautakkal is gazdagodik a terület.

Mintegy 740 millió forintos forrásból újul meg a CsabaPark és környezete a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program  ,,Zöld város kialakítása” című projekt részeként. A pályázat célja olyan tájépítészeti beruházás megvalósítása és zöld-infrastruktúra fejlesztés, amelyben a projekthez kapcsolódó létesítmények javítják a települések általános környezeti állapotát és növelik a település turisztikai szerepét is.

A harmadik ütem - egyben a mostani beruházás - a CsabaPark további elemekkel való bővítését, a parkerdő területének megújítását, valamint az eddigi fejlesztések egységgé formálását tűzte ki fő céljául. A fejlesztés egyik legjelentősebb eleme, a volt Trófea szálló felújítása, ahol a Csaba Park vezetősége kap majd helyet.

Óvodásokkal telt meg a CsabaPark, akik a második Almafesztivált ünnepelték a komplexumban. A rendezvény fő célja, hogy a gyerekek figyelmét felhívja az egészséges táplálkozásra, amelynek egyik fontos eleme az alma.

Hatalmas gyerek sereg lepte el a Csaba parkot, hiszen most tartották az óvodások részére az egészséges életmódra nevelő Almanapot. Kiss Tibor alpolgármester elmondta, azért tartják fontosnak az ilyen eseményeket, mert ha gyerekekről és az egészségükről van szó, akkor mindent meg kell tenni értük. Az eseményt ebben az évben is a Békéscsabai önkormányzat kezdeményezésére rendezték meg. A programokat a Kertvárosi Óvoda és a Mackó Kuckó Óvoda intézményvezetői állították össze.

Címkék:

A földművelésügyi miniszter csütörtökön délelőtt személyesen is meggyőződhetett arról, hogy miként valósult meg az 1,3 milliárd forintos beruházás.

Fazekas Sándor az étteremben találkozott a helyi kistermelőkkel, akik kolbásszal és más hústermékekkel kínálták a jelenlévőket. A földművelésügyi miniszter elismeréssel szólt a csabai kolbászról és az azt népszerűsítő CsabaParkról egyaránt.

- Örülök annak, hogy egy újabb lépcsőfokkal vagyunk előrébb, hiszen ez a nemrégiben átadott létesítmény egészében elérhetővé teszi a Csabai kolbászt programokkal, a táj bemutatásával, az épített örökség megjelenítésével, amely a Békéscsabára és az Alföldre jellemző - emelte ki a politikus.

Fazekas Sándor hozzátette, a szaktárca a jövőben is támogatja azokat az elképzeléseket, amelyek a helyi kistermelőket segítik, a kézműves termékeket és a gasztronómiát népszerűsítik.

Az ENSZ közgyűlésének döntése alapján 1991 óta október elseje az idősek világnapja, amikor is világszerte köszöntik a szépkorúakat.

E jeles nap alkalmából Békéscsaba Megyei Jogú Város a CsabaParkba hívta meg a megyeszékhely szociális intézményeinek időseit, hogy egy kellemes ünnepi műsorral és ebéddel tisztelegjen előttük.

Herczeg Tamás tanácsnok köszöntőjében elmondta, ez az egyik legfontosabb világnap. Hozzátette, a középgenerációnak tudnia kell, hogy nem velük kezdődött a világ és nem is velük ér majd véget, ezért meg kell becsülnie kell az elődöket. Az ünnepségen Hanó Miklós alpolgármester bemutatta a CsabaParkot a résztvevőknek, amit követően a Jókai Színház színművészeinek ünnepi műsora szórakoztatta a jelenlévőket.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Incze László

A különleges komplexumot egész napos ingyenes programsorozattal nyitották meg, ahol néptáncbemutatók, koncertek, színházi produkciók, gyermekprogramok, és természetesen Csabai kolbász várta az érdeklődőket.

Ünnepélyes szalagátvágással kezdődött az egyedülálló gasztroturisztikai központ megnyitása, ahol Csepreghy Nándor helyettes államtitkár, Vantara Gyula polgármester, Hanó Miklós alpolgármester és az üzemeltető részéről Kozma János közösen vágta el a nemzeti színű szalagot. Csepreghy Nándor példaértékűnek nevezte a beruházást, amely a magyar kormány teljes támogatását élvezte.

- Azt gondolom, hogy Békéscsabán, a kolbász fővárosában, mindenképpen szükség volt egy olyan központra, ahol e köré a gasztronómiai élmény köré szerveznek aktivitásokat. Ez egyszerre jelent egy kikapcsolódási lehetőséget az itt lakó embereknek, akik annak ellenére, hogy békéscsabaiak, itt mégis vendégek, és növeli azt a turisztikai vonzerőt, amit Békéscsaba jelent akár a kolbászfesztivál idején, akár pedig azon túlmutatóan – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Tegnap egész nap Békéscsabán forgatott a Gasztroangyal. A Magyar Televízió népszerű produkciójának stábja ezúttal a Csabai kolbász történetéről és a Csaba parkról forgatott.

Borbás Marcsi Knyihár Mihály kolbászkészítő mestertől tanulta, hogy mi is a csabai kolbász titka, milyen a jó paprika, és miért nem raknak a csabaiba borsot.

-A csabai kolbász történetéről a hagyományáról, mindent a-tól cetig milyen húsból, milyen fűszerekkel és miért nincs bors benne és próbálok teljes képet adni. Mindenkinek, akik ide látogatnak, persze a csabaiak nagyon jól tudják, hogy milyen a csabai kolbász, csúnya is lenne, ha nem. Sőt azt gondolom, egész Magyarország nagyon jól tudja milyen a csabai kolbász, ez így is van rendjén- mondta el Borbás Mária a Gasztroangyal televíziós műsorvezetője.

Három kamerával, egy közel tíz fős csapat dolgozott azon, hogy minden a helyén legyen. A kolbász begyúrását, töltését, sőt még a kötözést is kipróbálta a különleges műsorban Borbás Marcsi.

Sajtónyilvános műszaki átadást tartottak csütörtök délután a CsabaParkban. A három fő részből a rendezvénycsarnokból, a Kolbászudvar látogatóközpontból, és az Óriások konyhájából álló épület komplexumban minden a csabai kolbászról szól.

A kivitelezés 2013 júliusában kezdődött, és szinte pontosan egy évvel később most júliusban fejeződött be a komplexum parkosításával. Minden projektelem, így a rendezvénycsarnok, a Kolbászudvar látogatóközpont, és az Óriások konyhája esetében is megtörtént a hivatalos műszaki átadás-átvétel. Jelenleg a használatbavételi engedélyezési eljárásoknak előkészítése zajlik.

Oldalak