hátrányos helyzetű gyerekek

Idén is megrendezték a városi jótékonysági bált Békéscsabán. A befolyt összeget ebben az évben a hátrányos helyzetű gyerekek vakációjára fordítják majd.

Az év elején a Vízkeresztet követő időszak a báli szezon. Városunkban hagyományosan ilyenkor kerül sor a Jótékonysági Bálra. A rendezvény révén egy kapocs jön létre a támogatók, a vendégek és a hátrányos helyzetű gyermekek között – jó érzés, hogy egy nemes cél érdekében sokan képesek összefogni.

A vendégeket Falusi Mariann énekesnő előadása után Szarvas Péter polgármester köszöntötte, aki elmondta, amellett, hogy mindenki jól érzi magát, egy magasztosabb célja is van a bálnak: a segítségnyújtás.

Az ilyen események rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos az egyéni- és társadalmi felelősségvállalás és az, hogy hogyan bánunk azokkal, akik nem megfelelő körülmények között élnek. A jótékonysági bál másik oldala természetesen az, hogy a meghívott vendégek az adakozás mellett egy jó kedélyű és szórakoztató estét töltsenek el ismerőseikkel.

A Karácsony közeledtével a Körös Motoros Egyesület újabb jótékonysági akciójának részeként hátrányos helyzetű gyerekeket leptek meg különféle ajándékokkal.

A Körös Motoros Egyesület egy olyan kezdeményezést hirdetett meg, ahol a gyerekek levelet írhattak kívánságaikról a Jézuskának. Szerencsére jó néhány kívánságot sikerült teljesíteniük, ezzel pedig felhőtlen örömet szerezni a gyerekeknek.

Voltak olyan fiatalok is, akik nem tudták, hogy milyen apropóból érkeztek a Városháza dísztermébe és ezáltal a meglepetés ereje még nagyobb boldogságot okozott számukra, főleg úgy, hogy a levélben írt kívánságuk valóra is vált.

Az adventi időszak a várakozás időszaka, de egyben a jó cselekedetek időszaka is. Decemberben rengeteg civil szervezet vagy magánszemély nyújt adományokat olyan gyerekeknek, akik nehezebb helyzetben élnek.

Ezzel az elnevezéssel tartottak klubdélutánt Békésen a Csillag Szolgáltatópont munkatársai. A játékokkal tarkított foglalkozás célja a hátrányos helyzetű gyerekek integrációjának elősegítése volt, amelyre roma és nem roma gyerekek közösen kaptak meghívást.

Békésen több szervezet közösen valósítja meg a „Remény-Híd – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása” című projektet. Az akcióban szociális, egészségügyi, oktatási, képzési és foglalkoztatási jellegű programokat szerveznek cigány és nem cigány, hátrányos és nem hátrányos helyzetű személyeknek, szakemberek és önkéntesek bevonásával. 

- Itt nem kell félreértésekbe esni, nem csak a kisebbség kerül itt szóba, hanem bárki, aki úgy érzi, hogy ő valamiért, valamilyen szinten hátrányos helyzetben, megkülönböztetésben van, - vonatkozhat ez akár a lakókörnyezetre is nem tehát kimondottan a bőrszínre gondolni – bekerülhetett a programba – hangsúlyozta Braunné Makai Adrienn, a Csillag Szolgáltatópont szakmai koordinátora.