Végvári Napok

Idén július 26-a és 28-a között rendezték meg a Gyulai Végvári Napokat, ahol most is a török kori Gyula hangulata került előtérbe. A három nap alatt korabeli viseleteket, fegyverzeteket és korhű csatákat is megtekinthettek a kilátogatók.

A már hagyománnyá vált Gyulai Végvári Napokon idén is megelevenedett a török kori Gyula hangulata. A látogatók megismerhették a végvári vitézek életét, a csatajeleneteken keresztül pedig felidézhették a kor harci szellemét. A Végvári napok egyik kiemelt programja a gyulai vár ostromának, majd visszafoglalásának bemutatója volt, melyen több ezer érdeklődő tisztelgett az 1566-os év hősei előtt.

A rendezvényt színesítették a Várkertben táborozó hazai katonai hagyományőrző egyesületek, és a hagyományőrségek egész napos korhű bemutatói a korabeli viseletekről és fegyverzetekről.

A résztvevő hagyományőrző egyesületek elmondása szerint a várostrom nem csak a külső szemlélőknek nyújt élményt, hanem a benne szereplőknek is.

Seregszemle, fegyverbemutatók és igazi csatajelenetek. Gyulán, a Végvári Napokon az érdeklődők megismerkedhettek a vitézek életével, a csatajeleneteken keresztül pedig felidézhették a kor harci szellemét.

Ezen a nyáron ismét megelevenedett a török kori Gyula hangulata. Az érdeklődők a 3 napos Végvári Napokon betekintést nyerhettek a végvári vitézek életébe, a csatajelenteken keresztül pedig felidézték a kor harci szellemét. A gyulai várba látogatók megismerhették a vár- és környékének történetét, hősies védőik legendáit. A nyugati palánk területén egy zokni csatát is szerveztek a gyerekeknek, ahol az Apródok a Martalócok ellen indultak hadba.

A csata végén a résztvevő gyerekek letették az esküt, mely után lovaggá ütötték őket, ezáltal a Vörös Oroszlán Lovagrend Hagyományőrző Egyesület Apródjai lettek.

A gyulai Várkertben táborozó hagyományőrző egyesületek, hagyományőrségek korhű bemutatóit tekinthették meg az érdeklődők, valamint fel is próbálhatták a különböző ruhákat.