Körösök

Kiemelkedő turisztikai fejlesztés valósulhat meg a Körösökön - jelentette be Révész Máriusz, az aktív turizmusért felelős kormánybiztos Békésen a Kishajó kikötőben.

A tervek szerint 2019-ben indulhat az a beruházás, amely várhatóan a békési térség gazdaságát és turizmusát is fellendítheti majd. Olyan nagyra törő tervek szerepelnek a kormány elé novemberben beterjesztésre szánt projektben, mint a többi között a lakóhajózás elindítása a Körösökön.

A kormánybiztos úgy érzi, ha a lakóhajózás, az infrastrukturális fejlesztések is megvalósulhatnak, akkor az nagyban fellendítené a turizmust a térségben. A projekt jelen fázisában még nem teljesen kidolgozott. Várhatóan októberben kerül majd a végleges javaslat a kormány elé. Dankó Béla országgyűlési képviselő is támogatja a beruházást.

Ahhoz, hogy a leendő projekt sikeres legyen, mindenféleképpen szükséges a beruházást érintő települések együttműködése és támogatása.

Árvízvédelmi töltések korszerűsítését és terhelésük csökkentését hajtják végre a közeljövőben a Körösök mentén. A fejlesztésre azért van szükség, mert a jogszabályi változások miatt a jelenlegi védvonalak már nem felelnek meg az előírásoknak.

2014 végén megjelent egy új jogszabály, ami a korábbi mértékadó árvízvédelmi kiépítettségi szinteket megemelte. Ez azt eredményezte, hogy az árvízvédelmi töltések túlnyomó része már nem felel meg az előírásoknak, azokat fejleszteni kell. A mértékadó árvízszint felülvizsgálati eredményei egyértelműen jelzik, hogy a Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer tartalékai a legtöbb folyószakaszon kimerültek. Ezért ha nem állítják meg a nagyvízi meder vízszállító képességének csökkenését, úgy a biztonság jelentős csökkenésével kell számolni.

Emiatt Mezőtúr és Gyomaendrőd települések közigazgatási területén árvízvédelmi védvonal mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése valósul meg a Körösökön.