Békéscsabai Jókai Színház

Idén is nyilvános évadzárót tartott a Békéscsabai Jókai Színház. Az eseményen a színházkedvelők az elmúlt évben játszott előadásokból hallhattak részleteket.

Az évadzárón Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta, hogy a mintegy 427 előadást - melyből 399 saját, 28 pedig fogadott volt - 66770 néző tekintette meg és a darabok látogatottsága közel 90 százalék körül alakult. Az igazgató hozzátette, hogy a színház több hazai- és nemzetközi fesztiválon is szerepelt, a többi között Szarvason a Vízi Színházban, a Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon, valamint Ukrajnában és Kolozsváron is.

Az eseményen beszédet mondott Varga Tamás, a Békéscsabai Közművelődési, Ifjúsági és Sportosztály osztályvezetője, aki elmondta, hogy a társulat a 2018-2019-es évadban is minőségi munkát végzett.

Már zajlanak a következő évad előkészületei, melyben ismét színes repertoárral várja majd a teátrum a színház szerelmeseit.

Huszka Jenő és Szilágyi László Mária főhadnagy című romantikus nagyoperettjét mutatják be az 1848 és 49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Békéscsabai Jókai Színházban.

Megtartották Huszka Jenő és Szilágyi László romantikus nagyoperettjének főpróbáját a Békéscsabai Jókai Színházban. A Mária főhadnagy című darabot négy színház koprodukciójában láthatja majd a nagyérdemű tavasztól három városban is. A rendezők szerint egy nagyon szórakoztató és tartalmas művet tekinthet meg a közönség.

A főszereplő, Mária egy élő, valóban az 1848-as szabadságharcban harcoló hölgy volt, aki ténylegesen a főhadnagyi rangig vitte, és csatlakozott egy huszárszázadhoz. Szerepét Lévai Enikő a Budapesti Operettszínház színésznője és Bori Réka egyetemi színművész hallgató játssza felváltva.

Neil Simon, augusztusban elhunyt amerikai dráma- és forgatókönyv író 1969-es sikerdarabját, az Utolsó Hősszerelmes című vígjátékot mutatja be a Békéscsabai Jókai színház. A darabot április elsejétől tekintheti meg a közönség.

Csurulya Csongor színművész először rendez a békéscsabai színházban, ahol egykor tanult. Az első darab, melyet színpadra állít itt Neil Simon: az utolsó hősszerelmes című vígjátéka. A mű története egy negyvenes éveiben járó sikeres halvendéglősről szól, aki rádöbben, hogy, bár mindene megvan, valami mégis hiányzik. A férfi főszereplőt Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész alakítja majd.

A darab egyik különlegessége, hogy lehetőséget ad arra, hogy egy színész több szereplőt alakítson. Ezzel az izgalmas kihívással néz szembe Tarsoly Krisztina színművész, aki három különböző karakter bőrébe bújik majd a színpadon. A darab célközönsége nem csak az a korosztály, amelyet a főszereplők is alakítanak, hanem mindenkinek szól. A vígjáték garantálja a nézők jó kedélyét, miközben akaratlanul is azonosulni tudnak a színpadon látott szituációkkal.

140 éves lett a Békéscsabai Jókai Színház épülete. Az évforduló alkalmából a színház előtt tartottak köszöntő ünnepséget, melyen az intézmény igazgatója, Seregi Zoltán emlékezett meg a színház történelméről.

1879-ben, a kőszínházak között csaknem elsőként épült meg a Békéscsabai Jókai Színház épülete. Akkor a Vigardában tartották meg a nyitó ünnepséget, idén pedig a színház előtt emlékeztek meg az épület 140. születésnapjáról. Ez alkalomból Seregi Zoltán, a színház igazgatója mondott beszédet, melyben többek között sorra vette, hogy az épület használata miként változott az évek során.

A program keretében Bartus Gyula, Jászai Mari-díjas színművész egy verssel keltette fel az arra járók figyelmét. Ezt követően páros színházjegyeket sorsoltak ki azok között, akik korábban részt vettek egy online vetélkedőn. A sorsoláshoz az igazgató, Békéscsaba polgármesterét, Szarvas Pétert hívta segítségül.

Az eseményt a színház növendékei zárták, akik születésnapi köszöntővel kívántak még hosszú éveket a Békéscsabai Jókai Színháznak.

Alfred Hitchcock: Pszicho című thrillerének főpróbája zajlott a Békéscsabai Jókai Színházban. A darab bemutatója március 1-jén lesz a Stúdiószínházban.

A rendező, Koltay Gábor elmondta, hogy az 1960-ban készült film sokaknak benne van a tudatában, főképpen az igazán emlékezetes zuhanyzós jelenet, amikor a gyilkosság történik - ez egy filmművészeti kuriózum. A darabot viszont nem a film-, hanem Robert Bloch regénye alapján alkalmazták színpadra, így néhány jelenet és szereplő másképp jelenik meg a színpadon, mint a filmvásznon.

A történetben a csinos szőke titkárnő, Marion meglép főnöke pénzével. A városon kívül új autót vásárol, s noha ideges viselkedése feltűnik a rendőröknek, mégis tovább engedik. Éjszakára betér egy mellékút mellett álló magányos motelbe, majd a szelíd, ám különös tulajdonossal, Norman Batesszel megvacsorázik. Ezután pedig megtörténik az, amire senki sem számított. A darab egyik főszereplőjét Boldog Ágnes színészhallgató alakítja, aki már kamaszkora óta nagy rajongója Alfred Hitchcock munkásságának.

David Ives amerikai kortárs szerző Vénusz nercben című darabját mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház. Nemcsak a 18 éven felülieknek meghirdetett előadás ígérkezik különlegesnek, hanem a helyszín is, az Intimtér.

A darab az osztrák Leopold von Sacher-Masoch regénye alapján készült, mely kicsit továbbgondolva mutatja be a szerelmet. Az erotika itt nem jelenik meg, lesz viszont mazochizmus és szerelem. A szereplők nem fognak sem csókolózni, sem pedig korbáccsal egymásnak esni. Azért 18 éven felülieknek szól az előadás, mert olyan dolgokról, gondolatiságról beszél, amihez egyfajta érettség kell. Elhangoznak olyan mondatok, gesztusok, történések, amik korhatárhoz köthetők. A darabot Tege Antal állítja színpadra.

Ez egy kétszemélyes darab, így utánajártunk annak, hogy a rendező mennyire keménykezű és mennyire hagyja ilyenkor - úgymond - alkotni a színészeket.

A színdarab egyik főszereplője Czitor Attila, aki Novacsák Tamás szerepét formálja meg az Intimtér színpadán.

Az őszi évad második premierje- és egyben első gyermekdarabja a Kukac Kata kalandjai című mesemusical, a Békéscsabai Jókai Színházban. A darab sok kalanddal, zenével, tánccal és humorral várja a legkisebb színházkedvelőket.

Mesemusical-el indul az idei évad első gyermekdarabja a Békéscsabai Jókai Színházban. A Kukac Kata kalandjai című darab egyik legfőbb érdekessége, hogy a rendező saját maga írta a musicalt, ugyanis egy olyan meséből merítette az ötletet, amelyet 20 évvel ezelőtt rendszeresen mesélt lányának, mindig más-más befejezéssel. A mesemusicalt Bozsó József állítja színpadra, akivel rendezői koncepcióról beszélgettünk.

A darabban Kukac Kata elindul kalandos útjára az erdőben, hogy pillangó lehessen. A mesemusical sok kalanddal, zenével, tánccal és humorral várja a legkisebb színházkedvelőket. A próbafolyamatokról a főszereplő, Fejes Katica mesélt nekünk.

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Békéscsabai Jókai Színház. Ebben az évben is változatos és minden korosztály számára érdekes műsortervvel várja az érdeklődőket a csabai színház.

A hagyományoknak megfelelően, a Békéscsabai Jókai Színház most is a közönség előtt tartotta meg nyilvános évadnyitó ünnepségét a teátrum előtti téren. Seregi Zoltán a színház igazgatója beszédében először a publikumot köszöntötte, a társulat nyári szerepléseit értékelte, majd a 2018-19-es évad sokszínűségéről mesélt stábunknak.

Az új produkciókból a szerzők, rendezők, színészek zenés-táncos ízelítővel készültek a megjelenteknek. Ilyen volt például Gábor Anita műsora, aki a Kukac Kata Kalandjai című meséből a Csiga Bige dalt adta elő.

Az idei évad egyik darabjáról, az Elnémult harangok című drámáról Nemlaha György dramaturggal beszélgettünk.

Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, a Békéscsabai Jókai Színház színpadra vitte az írónő Születésnap című regényét. A kamasztörténetet a nézők, a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula rendezésében tekinthetik meg.

100 éve született Szabó Magda, Kossuth-, Femina- és kétszeres József Attila-díjas író, költő és műfordító. A centenárium alkalmából a Békéscsabai Jókai Színház színpadra állította Születésnap című regényét.

A darab egyik főszerepében Auer Szilvia látható, aki visszaemlékezik fiatalkorára és azokra a cselekedeteire, amiket már megbánt. Szilvia szerepében László Bernadettet láthatják a nézők.

A másik főszerepben Nádra Kitti látható, aki Illés Borit, a születésnapost alakítja a darabban.

Bori apját, Csurulya Csongor alakítja, aki a darab mondanivalójáról beszélt.

Ősbemutatóra készül a Békéscsabai Jókai Színház. Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve mutatják be az írónő Születésnap című regényét. A teátrum a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula rendezésében állítja színpadra a kamasztörténetet.

A könyv az 1960-as évek elején íródott, a színdarab is ezt az időszakot dolgozza fel.  A darab rendezője elmondta: nagy megtiszteltetés egy ilyen darabot feldolgoznia. A darab különlegessége, hogy több, mint harminc színész játszik benne, ami nagy kihívást jelent mind a jelmezek kitalálásánál, mind pedig a próbák összeegyeztetésénél. A mű egy 13 éves és egy 16 éves középiskolás lány közös történetét dolgozza fel.

Oldalak