vakáció

A nyári időszakban a nyaralások és a fesztiválok ideje alatt is érdemes tisztában lenni a legalapvetőbb bűn- és baleset-megelőzési praktikákkal.

Júniustól-szeptemberig tart a nyári szünidő, amikor a fiatalok kipihenik a tanév fáradalmait. Nagyon fontos ebben az időszakban, hogy a szülők felkészülten engedjék el gyermekeiket egy-egy szórakozóhelyre vagy fesztiválra, illetve fiatalabbak esetén az otthoni egyedüllét idejében is megfelelő biztonsági szabályokat állítsanak fel. A közösségi oldalak elterjedésével újabb biztonsági kockázatok is felmerülnek, amelyekre érdemes odafigyelni.

A bűnmegelőzés mellett kifejezetten fontos ebben az időszakban a baleset-megelőzés is, ugyanis a fiatalok sokkal többet közlekednek egyedül és sokkal több veszélynek is vannak kitéve. A szülők első és legfontosabb feladata a helyes példamutatás és a közlekedési szabályok tanítása már egészen kicsi kortól. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a gyermekbalesetek fele nyáron történik és nagy százaléka emberi hibából vagy figyelmetlenségből adódik.

Idén is megrendezték a városi jótékonysági bált Békéscsabán. A befolyt összeget ebben az évben a hátrányos helyzetű gyerekek vakációjára fordítják majd.

Az év elején a Vízkeresztet követő időszak a báli szezon. Városunkban hagyományosan ilyenkor kerül sor a Jótékonysági Bálra. A rendezvény révén egy kapocs jön létre a támogatók, a vendégek és a hátrányos helyzetű gyermekek között – jó érzés, hogy egy nemes cél érdekében sokan képesek összefogni.

A vendégeket Falusi Mariann énekesnő előadása után Szarvas Péter polgármester köszöntötte, aki elmondta, amellett, hogy mindenki jól érzi magát, egy magasztosabb célja is van a bálnak: a segítségnyújtás.

Az ilyen események rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos az egyéni- és társadalmi felelősségvállalás és az, hogy hogyan bánunk azokkal, akik nem megfelelő körülmények között élnek. A jótékonysági bál másik oldala természetesen az, hogy a meghívott vendégek az adakozás mellett egy jó kedélyű és szórakoztató estét töltsenek el ismerőseikkel.

A megyei lovas klubokban is elindult a táboroztatás. Stábunk ezúttal egy békéscsabai lovas táborba látogatott, ahol betekintést nyerhettünk a gyermekek vakációjába.

A CsabaTV-nél is ünneplik a vakációt! A Szent László Általános Iskola tanulói látogattak stúdiónkba, akik megismerkedhettek a műsorkészítés folyamatával is.

Érdekesen és izgalmasan telt a vakáció előtti pár nap a Szent László Általános Iskola 10 diákja számára. A Csaba Tv közkedvelt műsorvezetője, Tóth Ildikó pedagógusként tevékenykedik a televíziózás mellett, így most tanítványaival együtt érkezett stúdiónkba. A gyerekek nagy örömmel léptek be az épület falai közé és nagy izgalommal várták a tanító néni szereplését. 

Természetesen nem csak a mókáé volt a főszerep, a tanárnő szerette volna hasznosan tölteni az időt. A gyerekek sokat tanultak a műsorgyártás mögötti háttérmunkákról is.

A tárgyakat persze mindenki kipróbálhatta, a gyerekek nem haboztak élni ezzel a lehetőséggel.

Nem csak a gyerekek, de egész stábunk jól érezte magát a látogatás alatt, a kisdiákoknak pedig kellemes vakációt kívánunk!

 

 

 

A békéscsabai családok a nyári időszakban nyolc héten keresztül vehetik igénybe a nyári napközis táborokat. A Békéscsabai Önkormányzat évről évre ingyenesen biztosítja a szolgáltatást, hogy az általános iskolás korú gyermekek megfelelő ellátást kapjanak a szünidőben.

A városban két helyen van lehetőség a gyermekek táboroztatására. A József Attila Általános Iskola mellett, Jaminában, az Erzsébethelyi Általános Iskolában tölthetik a szünidő egy részét a gyerekek. Itt hetente átlagosan 100 diák vesz részt a változatos foglalkozásokon. Ez a hét a hagyomány hete, ahol olyan programokat biztosítanak számukra, ahol régebbi játékokat is megismerhetnek.

- A gombfoci, a labirintusjátékok és a gumisugráló mellett kézműves foglalkozás is van, igyekszünk itt is a hagyományokat figyelembe venni, hiszen a népi motívumok a textilfestés és a kavicsfestés nyomán jönnek elő – árulta el Jastyúr Marianna táborvezető.

A vakáció kezdetével egy időben a nyári táborok is megnyitják kapuikat. Békéscsabán is számos lehetőség várja a gyerekeket, akik így aktívan tölthetik a következő heteket.

Hétfő óta már pezseg az élet a Csányi utcai lovas iskolában, hiszen ettől a héttől kezdődően egész nyáron gyerekzsivaj tölti meg a lovardát.

- Állatok közelében, természet közeli helyen töltik el a szabadidejüket, kecskék, birkák, lovak, kutyák társaságában, ami egy városi gyereknek különösen fontos, főleg aki a belvárosban kevesebb állat közelében van. Azon kívül a napi programunk is elég tartalmas, délelőtt két órás lovas foglalkozáson vesznek részt, majd ebéd, ebéd után sétakocsikázás és azután megint egy két órás lovas foglalkozás – mondta el kérdésünkre Susánszki Pál, a Pegazus Lovasiskola vezetője.

Címkék: