jamina

A Nyitott Templomok Éjszakája elnevezésű országos programsorozat részeként egy egész estés bemutatóval és előadással várták az érdeklődőket elmúlt hétvégén a jaminai Jézus Szíve Templomban. A zenés összeállítások mellett egy negyed évszázadot átölelő filmvetítést is láthattak az érdeklődők a Csaba TV archívumából.

Az Ars Sacra Fesztivál részeként, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján a történelmi egyházak képviselői, megnyitják templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Bemutatják a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szerveznek a Nyitott Templomok Éjszakáján.

Egy negyed évszázadot átölelő filmvetítést is láthattak az érdeklődők a Csaba TV archívumából, melyben a templom építésének folyamatát az első kapavágásoktól a felszentelésig.

A rendezvényen levetített filmet hamarosan a Csaba TV-n is műsorra tűzzük.

Évzáró családi napot szerveztek a jaminai védőnők pénteken a jaminai közösségi házban. A gyerekeket és szüleiket számos szórakoztató program várta.

Évzáró családi napot szerveztek a jaminai védőnők pénteken a jaminai közösségi házban. A klub alap programja, hogy játszunk együtt a gyerekekkel.

A rendezvényt a jaminai védőnők hívták életre. A baba-mama klub évadzáró programján a szórakozás mellett az egészség is főszerepet kapott. Mértek többek között vérnyomást, cukorszintet és testzsír százalékot is.

Természetesen nem maradhatott el az ugráló vár, az arcfestés és a csillámtetoválás sem, emellett többek között ügyességi játékokkal, játszóházzal és játszószőnyeggel, kézműves foglalkozással várták a gyermekeket.

A Zenebarát-Felebarátok Közhasznú Alapítvány idén is megtartotta a már hagyománnyá vált Ökomenikus Adventet, Békéscsabán a Jaminai Jézus Szíve templomban.

Ezüstvasárnap a Jaminai Evangélikus Templomban, a gyerekek nagy örömére adventi kincskereséssel várják a látogatókat. Az utolsó adventi hétvégén pedig már hagyományosan koncertek, szentmise, gyertyagyújtás, utána pedig élőállatos betlehem várja az érdeklődőket. Ez a program az előző évben is nagy sikert aratott, a szervezők pedig bíznak abban, hogy ez idén sem lesz másként.

Az ünnepi időszak programsorozatára már 11. alkalommal került sor. A Zenebarát-Felebarátok Közhasznú Alapítvány minden évben más eseményekkel és előadókkal várja a családokat, idén karácsonyfa díszítő versenyen vehettek részt az érdeklődők. Földi László, az esemény szervezője elmondta, hogy miért fontos ez a nagy hagyománnyal bíró rendezvény.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Békéscsabán a már hagyománnyá vált Jaminai Családi Napot, mely egy főzőversennyel vette kezdetét.

 

A családi nap Jaminában már közel 10 éves hagyományra tekint vissza. Az elmúlt 2 évben vette át a rendezvény szervezését a Jaminai Településrészi Önkormányzat, mely fontosnak tartja az itt élők identitásának erősítését is.

 

Zelenyánszkiné Dr. Fábián Ágnes

tanácsnok

Békéscsaba Megyei Jogú Város

 

„Szeretnénk mi képviselők meghívni a jaminai lakosokat egy kicsit kötetlen, szabad formában egy délutánra, hogy együtt lehessünk, együtt ünnepelhessük a nyár végét, meg azokat a kis fejlesztéseket, amit el tudtunk érni itt Jaminában. Ne mindig csak a munkáról, a kötelességekről legyen szó, hanem a szórakozásról is.”

 

Megtartotta nyári szünet előtti záró rendezvényét a Jaminai Baba-mama Klub. A záróünnepségen a játékok mellett lehetőség adódott bekapcsolódni az adománygyűjtésbe a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány számára

A röviden TAO-nak nevezett sporttámogatási rendszer lehetőséget biztosít a korábbiakhoz képest jelentősen magasabb plusz források bevonására a látvány-csapatsportágaknál, köztük a labdarúgásban is.

A Jamina Sport Egyesületet 1945-ben alapították. Az elmúlt 70 évben rendszerint a megyei I. osztály és az NB II-es bajnokság között szerepelt a csapat. TAO rendszer bevezetése óta a klub háromszor pályázott sikeresen infrastrukturális fejlesztésekre.

A harmadik ütemben felújították a folyosót, kialakítottak agy klubhelyiséget, egy mellékhelyiséget és egy teakonyhát. A fejlesztések nem kizárólag TAO-s pénzekből valósultak meg, ugyanis a békéscsabai önkormányzat is hozzájárult 30%-kal.

A Jamina SE új elnöke kérdésünkre elmondta, hogy ezek a felújítások hatalmas jelentőséggel bírnak a klub életében.

Ezekkel a fejlesztésekkel nem ért véget a rekonstrukció, hiszen a jövőben az épület kazánházát, illetve raktárhelyiségét is renoválják majd. 

Péntek reggel 8:30-tól pedig már meg is nyílik a forgalom előtt Békés megye első ferdekábeles felüljárója.

Vasárnap  sikeresen megtörtént az Orosházi úti felüljáró próbaterhelése. A hídon tizenkét négytengelyes teherautóval végezték el a szükséges méréseket. A Békéscsabát a Jamina városrésszel összekötő 2x2 sávos felüljárón a forgalom egyelőre 2x1 sávon, valamint az ettől elválasztott közös kerékpáros-gyalogos sávon haladhat.

Ezt követően már a befejező munkák következnek, a hídszegélyek bevonat készítése, a korlátok végleges elkészítése, a zajvédő falak megépítése, valamint a forgalomtechnika kialakítása és a táblák kihelyezése van még hátra. Mindezek mellett folytatódik a csatlakozó útszakaszok építése is a felüljáró mindkét oldalán. A közlekedők teljes szélességében 2015 októberétől vehetik birtokba a hidat.

Vasárnap elvégezték a vasútberuházás egyik kiemelkedő elemének, az Orosházi úti felüljárónak a próbaterhelését. A beruházó képviselőjétől megtudtuk az eredmények jók voltak, így a hidat a hét második felében 1-1 sávon megnyitják a közlekedők előtt.

2014. február 22-én pontban éjfélkor zárták le az Orosházi úti felüljárót az áthaladó forgalom elől. A vasútberuházás egyik legnagyobb változását itt tapasztalhatták a megyeszékhelyen élők és közlekedők ugyanis a kivitelező előbb teljesen lebontotta, majd egy új hidat épített fel a 15 vágányos vasúti pályaudvar fölé. Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta munkálatok a terveknek megfelelő ütemben haladnak, így a hétvégén meg tudták tartani a próbaterhelést.

-A terhelésre, azért volt szükség, hogy az új híd vasbeton és acél elemeit ellenőrizzék, megfelelő volt-e a kivitelezés, biztonságosan elindulhat-e rajta a forgalom. A híd ezeknek a feltételeknek megfelelt. - tette hozzá a szakember

Új játszótér épült az Orosházi út és a Madách utca kereszteződésében, melyet Vantara Gyula országgyűlési képviselő és Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere közösen adott át a múlt héten. A több mint 3 millió forintos játszóudvar a vasútépítő cég ajándéka a jaminai városrészben élőknek.

A helyben 2012 óta jelenlévő vasútépítő cég és a békéscsabaiak kapcsolata nem volt mindig felhőtlen. A megyeszékhelyen zajló fejlesztések és átépítések a lakosság türelmét is próbára tették, ezért a társaság úgy gondolta, hogy a jaminai városrészben létrehozott játszótérrel enyhül a korábbi feszültség. Nem ez volt az egyetlen fejlesztés, amit a vasútépítő cég támogatott.

- Ez egy 10 milliós csomag. Sportpálya felújítás szerepelt benne, illetve két játszótér Jaminában való elhelyezése. Ez a második projekt, az első a közösségi házban a tavalyi év során valósult meg, és idén gyermeknapra készült el ez a nagyobb. Ez 3.3 millió forint értékű, és a környékbeli gyermekek pihenését és szórakozását fogja szolgálni – fogalmazott Vantara Gyula országgyűlési képviselő.

Címkék:

Oldalak