télűzés

Idén is elűzték az ártó szellemeket és boszorkányokat Békéscsabán. Immár hagyomány, hogy tavaszköszöntők, termékenységet varázsló ünnepek formájában búcsúztatják a telet, ráadásul a csabai busók nem csak sétáltak, hanem eveztek is.

A békéscsabai busók, vidáman sétáltak végig az élővízcsatorna mentén, télűző dalokat énekelve. A megyeszékhely egyik tavaszköszöntő különlegessége az, hogy nem csak a szárazföldön, hanem a vízen is megteszik a busójárás távját. Ez annak köszönhető, hogy az esemény egyik szervezője a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társasága, akik már öt éve szelik a hullámokat és temetik a telet.

A farsangi ünnepségekhez szorosan kapcsolódik egy másik hagyomány, a kiszebáb égetés is. Mint megtudtuk nem mindenki rajong az ünnep ezen részéért.

A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A lényege, hogy a gyermekek kiszebabát és zajkeltő szerszámokat készítenek.

Fánkot nassoltak, táncoltak és a telet is elűzték a Békéscsabai Tündérkert Óvoda óvodásai. A farsangi mulatságon a szülők is bátorították a gyerekeket a játékos vetélkedőkön.

A Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak. Az óvodákban igen mozgalmas hetek ezek. Beszélgethetünk a régi farsangi szokásokról, megnézhetjük az előző évek farsangjait fotókon, videókon és persze a gyerekek bemutathatják a jelenlegi alkalomra készült jelmezeiket.

A Kertvárosi Óvoda Tompa Utcai Óvodában vidám farsangi bemutatók mellett versenyeket is rendeztek. A vetélkedőkre a szülők is csatlakoztak és gyermekeikkel együtt játszottak. A legnagyobb lelkesedéssel a tejszínhabevő versenyt élték át a gyerekek.