Szent-Györgyi Albert

A Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus, Szent-Györgyi Albert oktatási nézeteiről mutattak be tanulmánykötetet Békéscsabán.

Tanulmánykötetet mutattak be a Békéscsabai Szakképzési Centrum, Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban és Kollégiumában. A könyv a híres orvos, biokémikus nevelési elveit mutatja be. „Az emberiség jövője a Szent-GyörgyiAlbertről című olvasmány, nemcsak mint tudós géniuszról, hanem mint a pedagógiához értő szakemberről is szól, melyet elsősorban Békés megye pedagógusainak szántak.

Sokan írtak már Szent-Györgyi Albert munkásságáról, és híres idézeteiről, amelyek sokszor pontatlanul jelentek meg. Erre is reflektál a kiadvány, hiszen itt az eredetieket találhatjuk meg.

Szent-Györgyi Albertnek olyan elvei voltak, amelyeket az iskolákban is meg lehetne valósítani. Sokat tanult, tanított, mindemellett sportolt is.  Úgy tartotta, hogy a testnevelés és a tanulás egymástól elválaszthatatlanok, ezeknek az elveknek pedig az általános iskolától az egyetemig kellene működniük.

Idén 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert - máig egyetlen magyar tudósként - természettudományos Nobel-díjat kapott. Az évforduló alkalmából a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar könyvtárában tartottak emlékülést.

Szent Györgyi Albertre - a C vitamin felfedezőjére - mindenki úgy emlékezik, hogy méltán rászolgált az 1937-ben kapott Nobel-díjra.

Szent-Györgyi Albert egyike volt azon magyar kutatóknak, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a nemzetközi tudományos életre. Ő volt az első - és máig egyetlen - magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat.

A C-vitamin vitathatatlanul az ő nevéhez fűződik, bár a Nobel-díjat nem azért kapta. 1936-ban - élete fő programjával - a sejtlégzéssel futott be, amivel áttörést hozó, nagy felfedezést tett, ez pedig a Nobel-díjat is meghozta számára.