Magyarok Kenyere Program

Kondoroson adták át jelképesen azt a 14 tonna gabonát, melyet a békés megyei gazdák adományoztak a Magyarok Kenyere Programnak. Az összegyűlt terményt jótékonysági célra fordítják.

2011-ben hívták életre a Magyarok Kenyere elnevezésű programot, mely azzal a céllal indult, hogy jelképezze a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását. A program lényege, hogy a gazdák gabonaadományait összegyűjtik és jótékonysági célokra fordítják.

A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara irányításával szélesebb körben jutott el a gazdákhoz. Dankó Béla országgyűlési képviselő szerint részben ennek is köszönhető a program sikeressége.

A békésmegyei gabona kétharmada - több, mint 10 tonna - a kondorosi és környékbeli gazdák terméséből került felajánlásra. A megyében összesen 94 gazda ajánlott fel gabonát, összesen 14 tonna mennyiségben.

A 14 tonna búzából 8,4 tonna lisztet állítottak elő, ebből 2 tonnát a határon túlra visznek, a fennmaradó 6,4 tonnát pedig a megye járásaiban osztanak szét a rászorulók részére.