1947

A Balassi Táncegyüttes története 1947-ben kezdődött, amikor is egy cserkészcsapat tagjai úgy döntöttek, hogy táncolni kezdenek. Azóta 70 év telt el, melyre büszkén emlékeztek a táncegyüttes tagjai egy gálaműsorral.

Egykori és jelenlegi táncosokkal ünnepelte 70. születésnapját a békéscsabai Balassi Táncegyüttes. A két teltházas ünnepi előadásnak a Jókai Színház adott otthont. A műsorok összeállítása nem volt könnyű feladat.

Több, mint 170 táncos lépett színpadra az ünnepi műsor során, melyet már visszavonult- és jelenlegi tagok, valamint a Hétpróbás Néptánciskola növendékei közreműködésével adtak elő.

Említésre méltó színpadi megoldásoktól sem volt mentes a műsor – az első tánc, egy román népszokáshoz köthető tánc, a turkajárás volt, mely az árnyjátéktól a bábokig felsorakoztatta a színpadi lehetőségeket.

Hatalmas sikert aratott mindkét előadás, a táncegyüttes tagjai pedig fáradtságot nem kímélve táncolták át magukat a táncház következő hetven évébe.

Idén hetven éves a Balassi Táncegyüttes. A jubileum megünneplésére különleges előadásokkal készül az 1947-ben alapított együttes.

A Balassi Táncegyüttes 1947-ben egy cserkészcsapat részeként kezdte meg működését. Első nagyobb fellépésük 1949-ben volt Budapesten a Világifjúsági Találkozón. A bemutató eredményeként már abban az évben külföldi felkérések is érkeztek. A táncegyüttes felléphetett Ausztriába a méltán híres Bécsi Zeneakadémián. Azóta rengetek sikeres hazai és külföldi előadásuk volt. A művészeti irányítást 1990 januárjától Mlinár Pál vette át, aki 1964-óta tagja a Balassinak.

A 70 éves jubileumi előadásokon október 28-án 15 és 19 órától A Jókai színházban az együttes különleges produkcióval rukkol, elő melyben közreműködnek többek között a jelenlegi és egykori táncosok és a hétpróbás növendékiskola fiataljai is.

Az együttes mindenkori repertoárját remek koreográfiák alkotják, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletekben mutatnak be.