Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

megújulás

Kívül és belül is megújult a kondorosi Sasváriné Paulik Ilona Sportcsarnok, az ,,Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kondoroson" című projekt részeként.

Több mint 206 millió forint vissza nem térítendő támogatásból és közel 7 millió forint önkormányzati önerőből újult meg a kondorosi Sasváriné Paulik Ilona Sportcsarnok, az ,,Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kondoroson" című projekt részeként. Az épületet átadása óta már több ízben felújították, a 2018-as évben elindult fejlesztés pedig az intézmény komplex energetikai korszerűsítésére irányult.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy Kondoros eddig kilenc pályázaton nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, ami egy igazán jó eredmény, emellett pedig megyei szinten más településeken is folyamatosan számos hasonló projekt valósul meg.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásban megújul a 44-es főút gyulai elkerülő közel 2 kilométeres szakasza, valamint a Kétegyházi úti körforgalom burkolatát is kicserélik a forgalmi igénybevételt jobban elviselő beton pályaburkolatra.

Békés megyében több út is leromlott állapotban van, ennek következtében több baleset is történt a megyében. Hazai forrásból mintegy 28 km-es szakaszon, elszórva folytat útfelújítási munkálatokat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága. Ennek egy része a 44-es főút gyulai elkerülő 1,8 km-es szakasza.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásban megújul a 44-es főút gyulai elkerülő út közel 2 kilométeres szakasza, valamint a Kétegyházi úti körforgalom burkolatát is kicserélik a forgalmi igénybevételt jobban elviselő beton pályaburkolatra. A munkálatok 3 fázisban zajlanak majd, melyek során a közlekedőknek forgalmi rend változásra kell számítaniuk.

Napjainkban a magyarországi szlovákok nagy része a Pilis térségében és Békés megyében él. Kulturális központjuk Békéscsaba, ahol nemrégen egy sikeres pályázatnak köszönhetően megújult a Szlovák Tájház.

A békéscsabai Szlovák Tájház 2001-ig a Munkácsy Mihály Múzeum gondozásában volt, ez év májusában külső- és belső felújításon esett át, majd a napokban, június 14-én adták át a megújult tájházat a megyeszékhelyen. A ház berendezésének szinte teljes egésze a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származik, így a felújítás alatt a berendezési tárgyak a múzeum munkatársai-, valamint önkéntesek munkájának köszönhetően kerültek a Szlovák Tájházba.

A Szlovák Tájház felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. A 6 millió forintos forrás nagyobb részéből az épület felújítása, 1 millió forintból pedig a működési célú kiadásokat fedezhetik.

Ünnepélyesen átadták a békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda megújult udvarát. A felújított terület ezentúl már minden előírásnak és szabványnak megfelel, de a legfontosabb szempont a gyerekek biztonságának a növelése volt.

Az békéscsabai óvodában mostantól megújult környezetben játszhatnak a gyerekek az udvaron. Az ünnepélyes átadás a nagycsoportosok előadásával kezdődött.

A megjelenteket Tóthné Svecz Valéria, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bíró Csaba önkormányzati képviselő és Kócsi Sándorné óvodavezető köszöntötte.

Az új környezet a gyerekek mindennapjait is színesíti, de a szülőknek és az óvodában dolgozóknak is megnyugvást jelent a biztonságosabb udvar.

Együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Építész Kamara. A megállapodás célja az, hogy minél szebb környezetben éljenek a Békés Megyei lakosok és javuljon az épített környezet.

A tervek szerint a jövőben így könnyebb lesz a tervezők dolga is az új épületek megalkotásánál, ugyanis folyamatos információkkal látja majd el őket a Kormányhivatal az érvényben lévő jogszabályokkal és előírásokkal kapcsolatban. A Békés Megyei Kormányhivatal az év elején indított egy programot annak érdekében, hogy a szakmai szervezetekkel minél szorosabb kapcsolatot építsen ki a hivatal.

A minél szorosabb együttműködés eléréséért a kormányhivatal különböző szakmai fórumokat, oktatásokat szervez, majd ami arra szolgál, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban fejezzék be a szükséges engedélyek kiadatását. Az Építész Kamara is azt várja együttműködéstől, hogy nagyban megkönnyíti majd a tervezők dolgát.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett Füleky Zsolt helyettes államtitkár is, aki nagyon örül a megállapodásnak.