kezdetek

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör idén ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját. Ennek alkalmából az alapító tagok egy ünnepi vacsorát szerveztek, amelyen szó esett a kezdetekről, az elért célokról és a jövőbeni tervekről is.

A hagyományőrző kör pontosan öt évvel ezelőtt alakult meg azzal a céllal, hogy a békéscsabai- és nemzeti értékeket, hagyományokat megőrizzék, megmentsék, valamint továbbadják ezeket a fiatalabb generáció számára. Az ötös számhoz lehet kapcsolni azt a tényt is, hogy a kör tagjainak létszáma pontosan ötször annyi, mint amennyi megalakulásukkor volt.

Az évforduló alkalmából az alapító tagok egy ünnepi vacsorát tartottak, melyen felidézték megalakulásuk történetét, az eltelt év eseményeit, valamint szó esett az idei tervekről is, melyek között szerepel a legrégebbi csabai lakóház megmentése és az erre szerveződő Harruckern történelmi emlékút megtervezése és létrehozása. Egy másik program is lesz idén, mely Békéscsaba városának újratelepítésének 300. évfordulójához kapcsolódik.

Az első CSABA TV-s adás 1991. január 27-én volt fogható a békéscsabai kábelhálózaton. A régi idők felidézésére szervezett találkozót a Csaba TV első stábja.

A videók és a médiumok ma már körbefogják életünket és egy döntés után máris a közélet szereplői lehetünk. A rendszerváltás utáni időkben viszont a televíziózás még egy új szakmának számított és egy ismeretlen világnak. Az azóta eltelt több, mint negyed évszázad bizonyítja, hogy a Csaba TV kiállta az idők próbáját, ezért egy közös esten felidézte a kezdeteket az első stáb.

A több, mint negyed évszázad óta működő Csaba TV már sok mindent maga mögött tudhat. Legtöbb emlék ezek közül szép emlékként maradt meg, de nem szabad elfelejteni, hogy annak idején közel sem ment minden olyan gördülékenyen a technikai eszközök szempontjából, mint manapság.

1992-ben birtokba vették a napjainkban is működő Teleki utcai épületet, ahol kialakították állandó stúdiójukat és innentől kezdve indult el egy rendszer a televízió életében, ami a műsorokban is megmutatkozott.