Várszínház

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger című regényéből írt színpadi játék ősbemutatójára került sor csütörtökön a Gyulai Várszínház Tószínpadán.

Árkosi Árpád rendezőt a Gyulai Vár melletti tó adottságai, a környék ihlette meg, hogy az irodalmi Nobel-díjas regény adaptációját színpadra vigye. A vízpart adott volt ugyan, de a helyi szokásokhoz, körülményekhez igazodni kellett.

Santiago, az öreg halász küzdelmes szerepére a nagykanizsai színművészt, Bicskei Istvánt, többszöri találkozás után kérte fel a rendező az öreg halász szerepére.

A szerep igazi jutalomjáték a színművész számára, hiszen majdnem egyedül tölti meg tartalommal az egyedi elgondolású színdarabot, melyet - bízunk benne -, kőszínházi adaptációban is viszontláthatunk majd.

A Gyulai Várszínház Kamaratermében folyamatosan bemutatkozik előadásaival a hazai színházi, zenei és táncos élet színe-java. Legutóbb a Feledi-projekt kortárs táncelőadását láthatták az izgalmas, újszerű megoldások kedvelői.

A Feledi János koreográfus vezette társulat produkcióját Pilinszky János Szálkák című verseskötete inspirálta. Az előadás előtt kérdeztük a táncdráma alkotóját, hogy vajon hogyan lesz a versből tánc?

A Kamaraterem a táncjáték miatt most átlényegült, a teret másképp rendezték be. A kezdetben látszólag könnyed előadás egyre közelebb vitte a nézőt saját belső világához. Végezetül megtudhattuk, hogy Pilinszky szellemisége mit üzen nekünk a táncosok által a 21. században.

Feledi János nemrégiben vette át a Közép Európa Táncszínház vezetését is. Az ottani társulattal a rendező-koreográfus legközelebb nyáron egy nagyszabású jubileumi produkcióval érkezik majd a Gyulai Várszínházba.

Az elmúlt héten a gyulai Várszínházban megrendezett Népzenei és Világzenei fesztiválnak szomorú aktualitást adott az egyik fellépő zenekar, a Békés banda prímásának, alapító tagjának halálhíre. A koncert után megtudtuk, hogy Barbócz Sándor búcsúztatójára különleges megemlékezéssel készülnek zenésztársai, barátai.

A néhány éve elhunyt Halmos Béláról elnevezett népzenei fesztiválon Elek Tibortól a Várszínház igazgatójától is értesülhetett a közönség a szomorú tényről: idén további közreműködője lett az égi zenekarnak, Barbócz Sándor hunyt el nemrégiben. Egyperces néma főhajtással emlékeztek meg róla.

Sok tanítványa közül, most a ma már a Zeneakadémián, a népzene szakon tanító Gombai Tamás állt be Barbócz Sanyi helyére.

Barbócz Sándor búcsúszeratrtására július 27-én pénteken 13 órakor kerül sor Gyulán, a Németvárosi Szent József temetőben református egyházi szertatrás szerint, ahová különleges megemlékezéssel készülnek muzsikus barátai.

Szerdán rendezték meg a Gyulai Várszínházban a Halmos Béláról elnevezett Népzenei és Világzenei fesztivált. Idén három együttes is színpadra lépett.

A néhány éve elhunyt Halmos Bélára emlékezés mellett idén másik szomorú aktualitása is volt a népzenei fesztiválnak. Az 1997 óta megrendezésre kerülő rendezvénynek a művészeti tanácsadója és állandó fellépője Halmos Béla volt, aki több szállal kötődött Gyulához. Most mellette Barbócz Sándorra, a Békés Banda alapító primására is emlékeztek zenésztársai.

Az egyperces néma emlékezés után a Békés banda koncertjén végig Barbócz Sándor emlékének ajánlva, rá emlékezve zenéltek barátai.

A Békés bandát követően a belga származású, magyarul tökéletesen beszélő Tcha Limberger varázsolta el hegedűjátékával. Társaival, a Kalotaszeg Trióval nagy sikert arattak.

A harmadik fellépő, a megújult néven szereplő Szarka Tamás és a Ghymes együttes, koncertjén, a kezdeti sikerekből válogatott.

Tegnap kezdődött meg a 14. Shakesapeare Fesztivál a Gyulai Várszínházban. Az egy hétig tartó rendezvénysorozaton a Hamlet lesz a középpontban. Drámafeldolgozások, filmek, szakmai konferencia és workshop várja az érdeklődőket.

Sajtótájékoztatón mutatták be az idei nemzetközi Shakespeare Fesztivál programjait. A hét első napjával kezdődő programok sorát egy fotókiállítás nyitja meg. A hűvös, szeszélyes időjárás sem szegheti kedvét az érdeklődőknek: az esti Tószínpadra tervezett előadást már a Kamareaterembe hírdették meg. Az olasz társulat előadását Shakespeare Vihar című drámája inspirálta.

Az előadásban a Shakespeare drámák szenvednek hajótörtést, majd Prospero szigetére kerülve keverednek különböző kalandokba. A héten több más nemzetközi produkciót is láthatunk.

A hét végén a Gyulai Várszínház, az Aradi Kamara- és a Klasszikus Színház közös bemutatóját láthatjuk: Tom Stoppard Hamlet parafrázisát állítják színpadra. A látványos, nemzetközi produkció főszereplője két csabai színművész lesz: tege Antal és Gulyás Attila.

Vasárnap este elkezdődött a Gyulai Várszínház 55. évada. Augusztus közepéig mintegy 70 előadással várják az érdeklődőket több helyszínen.

Az ünnepélyes megnyitón Krucsainé Herter Anikó, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő, Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere valamint Dr. Elek Tibor, a gyulai Várszínház ügyvezetője mondott köszöntőbeszédet, mely után a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójával, a Körhintával kezdődött meg vasárnap este a Gyulai Várszínház 55. évada.

A programsorozat Székely János erdélyi író, költő, drámaíró életművéből válogatva folytatódik tovább. A Caligula helytartója című drámáját éppen 40 évvel az egykori gyulai ősbemutató után tűzte műsorára ismét a színház. Most Szász János rendezésében láthatjuk színpadra állítva ezt a művet, mely az egyéni érdek, a közösségi érdek, a hatalom viszonyát járja körbe.

Gedeon József tiszteletére avattak emléktáblát Gyulán. A Várszínház korábbi igazgatója tavaly novemberben hunyt el, nevéhez fűződik többek között a Gyulai Vár Jazz Fesztivál és a Shakespeare Fesztivál is.

Gedeon József 1956-ban született Gyulán. 17 évesen dolgozott először a Gyulai Várszínházban: a történelmi hangulatot fokozó fáklyás alabárdosok egyike volt. 1973-tól statisztaként több helyen is színpadra kerülhetett. Ekkor ejtette rabul a színház világa. 1995-ben pályázat útján került a Gyulai Várszínház élére. Vezetése alatt a nyári évad hathetes összművészeti fesztivállá, új színházi bemutatókkal és vendégelőadásokkal bővült. Gedeon József 2016. november 25-én hunyt el. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója egy személyes történettel emlékezett vissza a Várszínház igazgatójára, amikor is az Ember tragédiája című darab bemutatása során termőföldre volt szüksége.

A Gyulai Várszínház és a Maladype Színház közösen mutatja be az Összművészeti Fesztivál idei utolsó előadását a Csongor és Tündét.

 

A Gyulai Várszínházban 1964 óta rendeznek programokat, mely az elmúlt húsz évben a tavaly elhunyt Gedeon József vezetésével egy Összművészeti fesztivállá nőtte ki magát. A hathetes nyári rendezvény alatt 3-4 új színházi bemutatót tartanak, vendégelőadókat hívnak, valamint különböző zenei stílusú fesztiválokat szerveznek az érdeklődőknek.

 

Varga Mariann

megbízott ügyvezető

Várszínház

 

„Az előtte lévő időszakban elsősorban történelmi drámák bemutatására szorítkozott a program, illetve komolyzenei koncerteket, operákat mutattak be és így az elmúlt húsz évben ez odáig fejlődött, hogy van jazz fesztivál, blues fesztivál, 2005 óta Shakespeare fesztivál és így egy teljes összművészeti jelleget nyert.”