változások

Január 1-től számos változás történt az adótörvényeket illetően. Megváltozott a késedelmi pótlék mértéke, illetve módosult az egyéni vállalkozók bevallási határideje is. 

Az eddigi számítással ellentétben a jegybanki alapkamat kétszerese helyett mostantól a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegének 365-öd része teszi ki a késedelmi pótlékot. A kiszabható pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik: jelenleg ez a jegybanki alapkamat ötszöröse, a jövőben viszont ez az általános szabályok szerint számított késedelmi pótlék másfélszerese lesz.

Január 1-től az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallását tekintően is történtek változások. Az adóhivatal a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészíti a vállalkozóknak a bevallási tervezetet a február utolsó napján rendelkezésre álló adatok alapján. A személyi jövedelemadó bevallási határideje viszont az idei év első napjától megváltozott.

Az elmúlt fél év változásairól és eredményeiről számolt be Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.