Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Innovációs és Technológiai Minisztérium a területi kamarák bevonásával tartott országos szakmai fórumot, amelynek témája a jelenleg még kidolgozás alatt lévő KKV-stratégia volt.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara-, valamint a kis- és középvállalkozások vezetőinek részvételével tartották meg azt a programsorozatot, amelynek elsődleges célja, hogy a KKV-szektor képviselői első kézből értesülhessenek a kormányzat erre vonatkozó intézkedéseiről. A szakmai fórum célja volt az is, hogy a hazai gazdaság gerincét képező vállalkozások, a felmerülő szakmai kérdéseikről konzultálhassanak a jelenlévő állami vezetőkkel.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke a szakmai fórum kapcsán három fontos periódust emelt ki. Az indítás folyamatát, a végrehajtásét, illetve a már elért eredmények megvitatását. Úgy fogalmazott, ha komoly a szándék, az előrelépést nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Békésre is ellátogatott a Szakmavilág roadshow. Az úgynevezett Szakmakamionon a pályaválasztás előtt álló diákok próbálhattak ki különböző szakmákat.

A pályaválasztási kérdések a szülőket is érintik, hiszen gyermekük életében ez egy fontos mérföldkő a jövőt illetően. Ezért fontos, hogy időben kezdjük el a fiatalokat abba az irányba nevelni és tanítani, ami iránt a leginkább érdeklődik. Ezért hozták létre a szakmakamiont, amelyen a diákok a virtuális technológia segítségével próbálhatták ki a különböző szakmákat. A fiatalok számos területen alkottak, a többi között téglából építkeztek, autót szereltek, ruhákat és tortát készítettek.

A Szakmakamionhoz érkező fiataloknak elnyerte tetszését a pályaválasztási tájékoztatás ezen, gyakorlatias formája. Volt köztük olyan is, akinek már konkrét elképzelése volt arról, hogy milyen irányban szeretne továbbtanulni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melyek döntőjére „X. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel április végén, Budapesten került sor.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a verseny két napjára, közel 500 általános iskolás diákot jutatott el, saját pályaorientációs tevékenysége keretében. Céljuk az volt, hogy a diákok láthassák a mesterségek legjobbjait, megismerkedjenek a szakmákkal és ki is próbálhassák azokat.