Erkel Ferenc

Felavatták Gyulán Erkel Ferenc teljes alakos bronz szobrát. Az alkotással a Himnusz megzenésítésére és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójára emlékezünk.

Három évtizede júniusban különböző rendezvényekkel tisztelegnek Erkel Ferenc emléke előtt. Idén ennek megkoronázása volt a zeneszerző egész alakos bronz szobrának felavatása a Gyulai Várfürdő parkjában. Az alkotás a himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójának is emléket állít.

Gyula - mint a zeneszerző szülővárosa - meghatározó szerepet játszott Erkel Ferenc életében. Ez a megállapítás viszont fordítva is igaz. A város több ponton emléket állított a művésznek. A szobor elhelyezése is egy ilyen pont, melynek helyszínét az ihlette, hogy a Várfürdő 60 éves fennállását ünnepli.

Az eseményen Áchim Erzsébet orgonaművész mellett közreműködött a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar is. Az ünnepi avatáson Bánk Bán bordalával emlékeztek a zeneszerzőre.

Kivételes és nagyon ritka dokumentumhoz jutott hozzá a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. Egy 1949. január 1-én, Erkel Ferenc tollából született zenés kéziratot sikerült megszereznie a zeneszerző szülőházában kialakított emlékháznak.

Az előbb elhangzott zongorarészletet Erkel Ferenc Budapesten írta és dedikálta Marcibányi Mária úrhölgy számára 1949. január 1-én. Eddig magántulajdonban volt a dedikált zenemű, azonban most a tulajdonosa úgy döntött, megválna tőle, az Erkel Múzeum pedig ezt szívesen fogadta.

Ezzel a múzeum egy olyan ritkasághoz jutott hozzá, amely nagy jelentőséggel bír a magyar zenetörténetben is, ugyanis már korábban megállapították szakemberek, hogy a kézirat és a hozzá kapcsolódó kotta eredeti.

A dokumentum megvásárlását a Nemzeti Kulturális Alap 600 ezer forinttal támogatta. A kéziratot hamarosan ki is állítják, mégpedig az Almássy-kastélyban, ahol szeptember 18-tól láthatják majd az érdeklődők.

Erkel Ferencről emlékeztek meg szülővárosában, Gyulán. A születésének 207. évfordulójára rendezett ünnepségre vendégül hívták Gyula testvérvárosát, Aradot is.

Erkel Ferenc, a Himnusz megzenésítője és a magyar opera megteremtője születésének 207. évfordulóján Gyula város egész napos megemlékezési programokat szervezett. A több, mint másfél millió forintos pályázati forrásból rendezhették meg a nagyszabású megemlékezést, a Határtalanul Erkel elnevezésű programsorozatot, melyre meghívták a testvérvárost, Aradot is.

A megemlékezés az Erkel Ferenc Emlékháznál kezdődött, ahol a résztvevők megkoszorúzták a zeneszerző emléktábláját. Ezt követően az Erkel Ferenc Művelődési Központban egy művészeti tanácskozást tartottak - természetesen a híres gyulai zeneszerző munkásságával kapcsolatban.

Aradi és gyulai iskolások részvételével hirdettek meg egy rajzpályázatot, melynek témája és címe Mit jelent nekem Erkel.

Határon átívelő ünnepséggel emlékezik Erkel Ferenc születésének 207. évfordulójáról Gyula városa. A pályázati forrásból megvalósuló eseményt az aradi magyar közösséggel együtt ünnepli majd Erkel szülővárosa.

Az Erkel Ferenc születésének 207. évfordulójára emlékező ünnepséget november 7-én rendezik meg. A nagyszabású esemény, mely megvalósításában egy nemrégen elnyert pályázat segíti a szervezőket, három kiemelkedő programmal állít emléket a város neves szülötte előtt.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a jeles napot záró hangverseny bár ingyenes, a nagy érdeklődés miatt fontos, hogy azok, akik részt szeretnének venni az eseményen, előzetesen regisztráljanak arra.

A jeles esemény amellett, hogy a világhírű zeneszerző születésének évfordulóját ünnepli, Gyula testvérvárosi kapcsolatait is erősíti.

A Magyar Állami Operaház ezzel a programmal igyekszik közelebb vinni a hallgatósághoz az opera műfaját és diákok korosztályának megfelelően bemutatni ennek a műfajnak csodálatos világát.

Laczó András operaénekes Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából több részletet is előadott, mint például a Hazám, hazám, te mindenemet, mely számára a legszebb opera.

A diákok Erkel Ferenc más operáiból is hallhattak részleteket, mint például első maradandó remekművéből, a Hunyadi László operából, a Hunyadi indulót.

A gyerekek körében nagy sikert aratott az egész előadás. A legjobban az tetszett nekik, amikor az operaénekes dalra fakadt.

A nagy sikerre való tekintettel Laczó András igyekszik a programját úgy alakítani, hogy máskor is eljöhessen Békéscsabára.