Jézus Krisztus

A kép a Golgota címet kapta, amely eredetileg egy Jeruzsálemtől északra-északnyugatra fekvő kőbányához kapcsolódó magaslat volt, és az ókori időkben a kivégzések helyéül szolgált. Az evangéliumok tanúsága szerint itt feszítették keresztre Jézust és itt is temették el. A festmény ebből adódóan komoly spirituális tartalommal bír.

Mivel a kivitelezés előtt hosszas előkészület szükséges, így a festmény elkészítésének teljes ideje több mint egy évet vett igénybe. A festőművész kérdésünkre elmondta, hogy hogyan szokott hozzákezdeni egy ilyen hatalmas kép elkészítéséhez.

Corvus-Kora Róbertnek ez a hetedik panorámafestménye, melyet a tervek szerint még három követ majd. A művész a leleplezés előtti pillanatokban elmondta, hogy nagy álma az, hogy szülővárosában - Gyulán - egyszerre legyen kiállítva mind a tíz panorámaképe.

A húsvéti ünnepkört mindenki a maga módján, hagyományainak megfelelően ünnepli. Ez az ünnep Jézus Krisztus halálának és föltámadásának az ünnepe, melyről különböző istentiszteletekkel emlékeznek meg.

Az evangélikus keresztények minden évben összegyűlnek az ünnep tiszteletére. A hagyományokhoz híven idén is tartottak hajnali istentiszteletet, ekkor már hajnali 5 órakor elkezdődik a húsvéti istentiszteletet és a napfelkelte után már a húsvéti fényben lépnek ki a hívek a templomból.

- A kereszténységnek az első ünnepe a húsvét és a legnagyobb ünnep. Mert igazság szerint innentől kezdve látjuk azt, hogy Jézuskrisztus valóban az isten fia volt. Nagypénteken ugye az ő kereszthalálára emlékezünk és húsvét reggelén pedig az ő feltámadására. Ez az ünnep a legelső az ünnepek között. Már az első egyházak gyülekezetek is ezt ünnepelték meg. Jézust feltámadása és kereszthalála az ő értünk hozott áldozata az emberi életnek új tárlatot nyit. – mondta el Péterné Benedek Ágnes evangélikus lelkész

Címkék:

A Zenebarát Felebarátok közössége már 5. éve szervezi meg a virágvasárnapot megelőző pénteken városi keresztútját. Az útvonal Békéscsaba két katolikus temploma között zajlik és 14 állomása van. Az indulás a Jaminai Jézus Szíve templomnál történt, a végcél pedig belvárosi Páduai Szent Antal Társszékesegyház volt. Bauer Csaba Márk plébános az esemény hagyományairól, valamint a növekvő érdeklődésről számolt be.

A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a Húsvét elsősorban nem a tojásfestésről és a locsolkodásról szól, hanem Jézus szenvedéséről és önfeláldozásáról. A keresztút a saját életünkben megjelenő kereszthordozásra is reflektál, valamint Békéscsaba minden lakosához szól.

A résztvevők a két templom közötti állomásokon közös imádságban vehettek részt, valamint felidézhették Jézus kereszthalálának történetét is.

Címkék: