Jézus

A kép a Golgota címet kapta, amely eredetileg egy Jeruzsálemtől északra-északnyugatra fekvő kőbányához kapcsolódó magaslat volt, és az ókori időkben a kivégzések helyéül szolgált. Az evangéliumok tanúsága szerint itt feszítették keresztre Jézust és itt is temették el. A festmény ebből adódóan komoly spirituális tartalommal bír.

Mivel a kivitelezés előtt hosszas előkészület szükséges, így a festmény elkészítésének teljes ideje több mint egy évet vett igénybe. A festőművész kérdésünkre elmondta, hogy hogyan szokott hozzákezdeni egy ilyen hatalmas kép elkészítéséhez.

Corvus-Kora Róbertnek ez a hetedik panorámafestménye, melyet a tervek szerint még három követ majd. A művész a leleplezés előtti pillanatokban elmondta, hogy nagy álma az, hogy szülővárosában - Gyulán - egyszerre legyen kiállítva mind a tíz panorámaképe.

A Zenebarát Felebarátok közössége már 5. éve szervezi meg a virágvasárnapot megelőző pénteken városi keresztútját. Az útvonal Békéscsaba két katolikus temploma között zajlik és 14 állomása van. Az indulás a Jaminai Jézus Szíve templomnál történt, a végcél pedig belvárosi Páduai Szent Antal Társszékesegyház volt. Bauer Csaba Márk plébános az esemény hagyományairól, valamint a növekvő érdeklődésről számolt be.

A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a Húsvét elsősorban nem a tojásfestésről és a locsolkodásról szól, hanem Jézus szenvedéséről és önfeláldozásáról. A keresztút a saját életünkben megjelenő kereszthordozásra is reflektál, valamint Békéscsaba minden lakosához szól.

A résztvevők a két templom közötti állomásokon közös imádságban vehettek részt, valamint felidézhették Jézus kereszthalálának történetét is.

Címkék: