Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Gubis Mihály

Gubis Mihály alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat tárlata. A 2006-ban tragikus körülmények között elhunyt képzőművész idén ünnepelte volna 70. születésnapját.

A sokak által kedvelt, szeretett képzőművész, Gubis Mihály tiszteletére rendezett kiállítás elevenedett meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a művész alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat részeként. A 12 éve elhunyt Gubis Mihály idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum- és a család gyűjteményéből állították össze.

Gubis Mihály az undergroundhoz tartozó, progresszív művész volt. Nyomdászati, grafikai tevékenysége után művészetét rendezettség jellemezte. Később szobrok, domborművek és performanszok formájában alkotott. Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze arra törekedett a kiállított művek válogatásakor, hogy érteni lehessen a művész stílusának alakulását. Az utolsó korszakából származó drámai, nehezen érthető festményei még nem voltak láthatóak Békéscsabán.

Közel 11 éve hunyt el Gubis Mihály békéscsabai képzőművész. A tragikus sorsú művészről születésnapján, barátai és családtagjai minden évben megemlékeznek.

Gubis Mihály békéscsabai képzőművészre emlékeztek a barátai és családja egykori műterme előtt. Születésének 69. évfordulója alkalmából megkoszorúzták az emléktábláját, barátja, Erdősi Géza tartott beszédet, tiszteletére a Dobszerda együttes zenélt.

- Minden évben a halála óta, április 4-én, a születésnapján itt a volt műterme előtt az emléktáblánál, amit a barátai állítottak, itt szoktunk találkozni és ez egy nagyon meghitt alkalom, nemcsak emlékezésre, találkozásra is. Családtagok, barátok, van köztünk most olyan is, Bereczki Kati, akit évek óta nem láttunk, mert Németországban él, és az utolsó németországi művésztelepen ő is részt vett Misivel. Tényleg csak azt tudom mondani, hogy ez egy számunkra mindig várt és megható alkalom, hogy emlékezhetünk együtt. – mondta el Kruzslic Ilona, Gubis Mihály volt felesége