Gyerek

Gyermekzsivajtól volt hangos a Csabagyöngye Kulturális Központ. A Családi Társasjáték Napon minden korosztály képviseltette magát és önfeledten szórakozott. A rendezvény célja az volt, hogy a szervezők megmutassák a család minden tagjának, hogy mennyire szórakoztató tud lenni az együtt töltött idő és milyen jó szórakoztatást nyújthatnak a játékok.

Megkérdeztük a legkisebbeket is, hogy hogyan érzik magukat és milyen játékokat próbáltak ki, melyek voltak a kedvenceik.

Ez a program már a kezdetek óta nagy népszerűségnek örvend, így nem kétséges, hogy a jövőben is lesz Családi Társasjáték Nap a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A Gyulai Várkertben gyűltek össze azok, akik biciklivel vagy futva vállalták a Fuss a Sérült Gyermekekért elnevezésű rendezvény 7 vagy 21 kilométeres távját. A rendezvény két éve kiegészült egy maratonnal is, mely Nagyszalontáról indul, idén ennek az elnevezése Arany Maraton lett, az Arany János Emlékév apropóján.

A jótékonysági futásból befolyt összeget mozgáskorlátozottak megsegítésére szolgáló eszközökre, valamint mozgáskorlátozottak és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére fordítják majd.

Évente 500-600 békés megyei gyermeket tudnak Gyulán nyaraltatni, ehhez azonban szükségük van támogatásra, így szívesen fogadnak adományokat és az adó felajánlható 1%-át.

A Csabai Kolbász Klub Egyesület 1998-ban alakult és ma már közel 200 taggal büszkélkedhet, illetve külföldi kapcsolatokat is kiépítettek. A civil egyesület célja, hogy a Csabi kolbász kultuszát terjesztésszék.

„Legyen minden gyereknek saját készítésű Csabai kolbásza!” program keretein belül a Békéscsabai gyerekek megismerhetik a híres csabai kolbász készítésének módját, fűszerezését és történetét illetve elkészíthetik a saját kolbászukat. Segítséget nyújtanak az elkészítésben a klub tagjai A program célja, hogy a gyerekek úgy kerüljenek ki a békéscsabai iskolákból, hogy életük során legalább egyszer saját kezűleg készítettek már Csabai kolbászt.

Az elkészített kolbászokat az esemény végén a szervezők megsütötték és a gyermekek az általuk készített sültkolbászt meg is ehették. Még kostoló is maradt, amit a szülőknek haza vihettek.

A találkozó napja két fő elemből áll majd: a délelőtti órákban a sporté lesz a főszerep, egyebek mellett kosárlabda, asztali tenisz, csocsó és futball, a délutáni órákban pedig a Ki Mit Tud keretében különböző területen mutathatják be a sérült fiatalok egészséges embertársaiknak, hogy mikre is képesek. Kiss Szabolcs, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény vezetője elmondta, a rendezvény egyik fő célja is ez, hogy közelebb hozza a két tábor között esetlegesen megjelenő szakadékot.

Az idei évben a rendezvény néhány újítással is bővül majd, ezekről kérdeztük Kovács Zoltánt a Szivárvány Napközi Otthon tagintézmény-vezetőjét, aki elmondta, hogy idén meglepetéssel is készülni fognak.

A szervezők biztosak abban, hogy aki ellátogat május 18-án a gyulai sportcsarnokba, az egy igen kellemes és nem hétköznapi eseménnyel lehet gazdagabb. 

A rajzpályázat résztvevőit három kategóriában díjazták: óvodás, alsó- és felső tagozatos általános iskolás tanulók vehettek részt a versenyen. Emellett különdíjakat is kiosztottak a legszebbnek ítélt művek alkotóinak. A pályaműveknek a helyes közlekedést kellett tükrözniük, illetve az állatok és mesefigurák is megjelenhettek a rajzokon.

Pelleg József elmondta, hogy olyan ajándékokkal kedveskedtek a fiataloknak, melyek a biztonságos közlekedésre fektetik a hangsúlyt, illetve olyanokkal, melyek a kreativitást és a kézügyességet fejlesztik.

Az eseményen egy bohóc is szórakoztatta a gyerekeket, a szervezők pedig egy lufi esővel lepték meg a kicsiket, a színes gömbökbe pedig csokit rejtettek.

Kategóriánként a legszebbnek ítélt 6-6 művet országos elbírálásra küldik, illetve 150 rajzot egy kiállítás keretein belül mutatnak majd be az érdeklődőknek.

Oldalak