Rajz

A rajzpályázatot Békés-, Csongrád-, Hajdú-Bihar-, illetve Bács-Kiskun megye iskolái és óvodái számára hirdették meg, a pályamunkákat pedig két kategóriában is díjazták. Több száz alkotás érkezett be, így nem volt könnyű a zsűri munkája.

Korosztályonként 3-3 helyezett kapott jutalmat, illetve két-két különdíjat is kiosztottak a szervezők. Az első helyezett 150-, a második 100-, a harmadik helyezet pedig 50 ezer forint jutalmat kapott, ezzel is támogatják a csoport- és az osztálykirándulásokat.

A pályázat célja, hogy a gyerekek családi- és iskolai környezetben is végig gondolják, hogy hogyan lehet megóvni a környezetünket. Ezáltal mindenkihez eljut az a gondolat, hogy a környezetünket védeni kell és hogy mit tehetünk ennek érdekében. A gyerekek saját gondolataikat különböző technikákkal jelenítették meg.

Csenge rajzán a vízszennyezés volt a fő téma, hiszen fontosnak tartotta felhívni a figyelmet erre a jelenségre. Sorra vette, hogy mivel szennyezzük vizeinket, illetve hogyan pocsékoljuk az életet adó tiszta vizet.

A rajzpályázat résztvevőit három kategóriában díjazták: óvodás, alsó- és felső tagozatos általános iskolás tanulók vehettek részt a versenyen. Emellett különdíjakat is kiosztottak a legszebbnek ítélt művek alkotóinak. A pályaműveknek a helyes közlekedést kellett tükrözniük, illetve az állatok és mesefigurák is megjelenhettek a rajzokon.

Pelleg József elmondta, hogy olyan ajándékokkal kedveskedtek a fiataloknak, melyek a biztonságos közlekedésre fektetik a hangsúlyt, illetve olyanokkal, melyek a kreativitást és a kézügyességet fejlesztik.

Az eseményen egy bohóc is szórakoztatta a gyerekeket, a szervezők pedig egy lufi esővel lepték meg a kicsiket, a színes gömbökbe pedig csokit rejtettek.

Kategóriánként a legszebbnek ítélt 6-6 művet országos elbírálásra küldik, illetve 150 rajzot egy kiállítás keretein belül mutatnak majd be az érdeklődőknek.

Tombor Balázs elhatározta, hogy több órán keresztül rajzol majd, ugyanis otthon a sok teendő mellett erre nincs igazán lehetősége. A helyszín Békéscsabán, a Meseházban volt, a művész pedig fél napon keresztül kínai stílusú tusrajzokat készített. Az alkotások az ember és a ló kapcsolatát ábrázolják, hiszen van egy legenda, miszerint a harcművészet és a tusfestés szorosan összefügg.

A kiállítást Novák Attila képzőművész nyitotta meg, akivel Tombor Balázs egy lovasíjász iskolába járnak Kaposmérőn. Ez egy olyan hely, ahol együtt jelennek meg a lovasíjász közösségek.

A kínai stílusú tusrajzok kompozíciója általában lineáris jellegű, hangulatuk komor. Az alkotás során a papírt a földre vagy az asztalra fektetik, s az ecsetet függőlegesen tartva festenek rá. Jellemző az is, hogy a művész sosem dolgozik modell után. Belső koncentrálás eredményeképpen tisztán látja a „szívében”, hogy mit akar megfesteni. A belül látott képet kezdi el lefesteni kezének gyors, hajlékony mozdulataival.

A több száz alkotásból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás, melyet az érdeklődők április 15-ig tekinthetnek meg.