vasút

A kiállítást 2005 óta tekinthetik meg az érdeklődők a Kárpát-medencében. A kiállítás a holokauszt magyarországi történéseit egy korabeli tehervagonban mutatja be. A látogatók a fotók mellett a túlélők összegzéseit is elolvashatják a vagon falán, valamint a digitális képkeretekben olyan többlet tartalmakat is találnak az érdeklődők, melyek jobban segítik a kérdés átgondolását: „Mit tehetek én, hogy ilyen még egyszer ne ismétlődhessen meg?

A holokauszt idején ugyanaz történt Békés megyében, mint Magyarországon is. Gyakorlatilag a hatalom azt mondta békéscsabai zsidó honfitársainknak, hogy nem kellenek és hagyta, hogy elhurcolják őket.

A vándorkiállítás összes helyszínén Forgács János holokauszt túlélő meséli el saját szemszögéből a történteket.

A kiállítás célja, hogy a fiatal korosztály is hiteles képet kapjon a vérkorszak pusztításairól. Békéscsabán, a vasútállomáson május 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők a kiállítást, aki esetleg lemaradna róla, az két múlva Szolnokon nézheti meg. 

Címkék:

Ütemterv szerint zajlanak a munkálatok Békéscsabán a Szerdahelyi úti vasúti átkelőnél. A hét elején a kivitelező lezárta a kerékpáros és a gyalogos forgalom lebonyolítására alkalmas aluljárót, mert már ezt is bontják. 

 

Már bontják a betont a Szerdahelyi úti gyalogos aluljáróban, amit a helyiek csak lyukként emlegetnek. Hamarosan az egész szerkezetet szétszedik, hiszen a jövőben már nem lesz funkciója. Kedden zárta le a kivitelező, azóta sem gyalogosan, sem kerékpárral nem lehet itt áthajtani. A forgalom biztosítása céljából  az építkezés túloldalán egy aszfaltcsíkot húztak, a gyalogosok ott közlekedhetnek. Közben a munkások folyamatosan dolgoznak a személygépjármű forgalom lebonyolítására alkalmas aluljáró építésén.