Major Gyula

Hazaérkezett Major Gyula filmrendező és csapata, akik június elején keltek útra, hogy az Északi-tengertől, Békés megyéig hajózzanak.

Kedden kora délután érkezett meg a köröstarcsai kikötőbe Major Gyula és csapata. Az expedíció tagjai az Északi-tengertől harmincegy nap alatt, hat ország érintésével összesen 2700 kilométert hajóztak végig. A hazatérés perceiben vastaps és dudaszó köszöntötte őket.

Az utazásról és a kalandokról ismét készül egy film is, melyet előreláthatólag jövő tavasszal láthat majd a nagyérdemű.

Az utazás során nehézségekből és akadályokból sem volt hiány. A technika ördögének csínytevései, a természet hatalmas ereje, mind-mind megnehezítette az utat.

Az esetleges jövőbeni újabb útról Gyurkó Dániel csak annyit árult el, hogy nagyobb horderejű terveik is vannak, de mint mondta: „Egyelőre nagy könnyelműség lenne még erről bármit is mondani.”

Ismét útra kelnek a csabai hajósok. Major Gyula rendező és Gyurkó Dániel producer, csapatával ezúttal Rotterdamban helyezi majd vízre hajóikat és indulnak a több mint három hetes kalandos utazásra, melynek végállomása ismét Békéscsaba lesz.

Ez a Hollandiából induló utazás adja majd az alapot Major Gyula rendező és Gyurkó Dániel producer ötödik filmjének. A búcsúztatásukra Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is eljött, hogy sok szerencsét kívánjon a hajótúrához.

Egy ilyen nagy utazás sok buktatóval járhat, ennek ellenére a hajósok nagy örömmel indulnak a kalandos útra.

A kilenc fős legénység három hajóval teszi majd meg a sok száz kilométeres utat. Major Gyula rendező és fia végig kameráznak, hogy ne csak ők élhessék át ezt a kivételes utat, hanem később a nézők is. Ugyanígy volt ez előző útjaik során is, melyből a filmsorozat első két része született.

2012-ben készítette el Major Gyula filmrendező és csapata a „Kikiriki talán szerda van” című filmet, melynek folytatását idén nyáron forgatják.

Sokan jelentek meg a Csabagyöngye Kulturális Központban Major Gyula, Horgászvizeink Békésben című ismeretterjesztő dokumentumfilmjének premierjén. A film elkészítését több dolog is inspirálta.

A filmet közel négy éven keresztül forgatták. Az enyhe időjárás miatt a téli felvételekkel várni kellett, valamint a számos szereplő és a haltelepítések leszervezése is sok időt vett igénybe. A filmet végül ebben az évben sikerült befejezni, így most kerülhetett sor a bemutatóra.

Major Gyula filmjét, a Horgászvizeink Békésben c. dokumentumfilmet a Csaba Tv hamarosan műsorára tűzi.

Major Gyula és Gyurkó Dániel a „Kikiriki talán szerda van" című alkotást követően döntöttek úgy, hogy készítenek egy filmet Békés megyéről is. Céljuk a megye természeti szépségeinek, vizeinek és halfogási lehetőségeinek a bemutatása.

A film forgatása több, mint 3 évig tartott a természeti adottságok és az évszakok váltakozása miatt. 4 évszakon keresztül követhetjük a tájat, a Sebes-Köröstől kezdve, a Fehér-Körösön át egészen a Hármas-Körösig, ami az ország második legtisztább folyója.

A filmet március 16-án, 18 óra 30 perckor tekinthetik meg az érdeklődők a Csabagyöngye Kulturális Központban. A vetítés mindenki számára díjmentes.