kommunizmus

Emlékfalat avattak a kommunizmus békéscsabai áldozatainak tiszteletére Békéscsabán, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

Az ötlet Ugrai Gábortól, az iskola egyik történelem tanárától származik, amit az intézmény, egy pályázatnak hála, meg is tudott valósítani a városvezetés segítségével. A történelem tanár fontosnak tartja azt, hogy a gyerekek megfelelő mennyiségű információval rendelkezzenek a volt szocialista rendszerről és annak békéscsabai áldozatairól.

Kiállítás nyílt Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban az 1956-os forradalom és a kommunizmus áldozatainak emlékére. A tárlaton 19, békéscsabai diákok által rajzolt képet állítottak ki.

A megnyitón részt vett a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György, aki beszédét egy filozofikus kérdéssel kezdte, melyet az 1848-ban megjelent Kommunista kiáltvány című mű kiadásához kötött.

- Marx és Engels sejtett, hogy 10 milliók halálát fogja okozni a kommunizmus, ha hatalomra jut? Azt gondolom nem, nem sejtette. Ha sejtette volna, akkor szerintem meg sem írja ezt a kis könyvecskét. A kommunizmus áldozataira emlékezzünk ma. Magyar milliókra, akiknek súlyosan megsebezte lelkét, életüket tette tönkre és oltotta ki. És a mai napig fájó hegként kínozza nemzetünket. – mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke