Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Reformáció 500

Pozsgai Zsolt, A szellemúrnő című drámájának olvasópróbái kezdődtek meg Békéscsabán, a Jókai Színházban. A darab a reformáció 500. évfordulójának állít emléket.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Békéscsabai Jókai Színház egy ízig-vérig csabai dráma ősbemutatójával készül. Az igazgató, Seregi Zoltán rendezésében kerül a színpadra "A szellemúrnő" című dráma - mely egy kitalált történet - valós békéscsabai történelmi szereplőkkel. Az Ábránfy család vára a mai Kastély utcán állt és egy viszály következtében porig égett. Részben ezen a helyen játszódik a dráma.

Pozsgai Zsolt művének címszerepét Kovács Edit, Domján Edit-díjas színművésznő játssza, aki elmondta, hogy békéscsabaiként izgalmas feladat olyan darabban játszani, ami Békéscsabáról szól.

Az Ábránfy család köré írt történet ősbemutatójára december elsején kerül sor.

3 részes előadássorozatot tartott Balogh Gábor, vallás- és társadalomkutató az Iparosok Házában, melynek fő témája a Reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Márton és a reformáció volt.

A reformáció emlékéve kapcsán, „Az igaz ember hitből él” címmel Békéscsabán az iparosok házában tartotta 3 részes előadássorozatát Balogh Gábor, vallás- és társadalomkutató. A vendégek megismerkedhettek, a többi közt Luther Márton életútjával és a reformáció teológiai és társadalmi következményeivel is.

A második részben már arról a Lutherről hallhattak az érdeklődők, aki először szerzetesnek állt, majd szorgalmának és tanulmányainak köszönhetően teológus professzorrá vált. A harmadik előadáson már a teológiai és társadalmi konfliktusok is szóba kerültek.

Az előadássorozat lezárásaként, október 12-én és 13-án az érdeklődők részt vehetnek egy filmvetítésen is, ahol Eric Till, Luther – Aki Megváltoztatta a Világot című alkotását tekinthetik meg.

Szák Kocsis Pál szobrász hét terrakottaszobra az egyház megújítására tett kísérletek több száz éves folyamatát idézi fel. A kiállítást Kondor Péter esperes nyitotta meg és a reformátorok által elért változásokról is beszélt. Véleménye szerint nagyon sokat köszönhetünk nekik, olyan dolgokat, melyeket ma már természetesnek veszünk, de a 15. században még egyáltalán nem voltak azok.

Az esperes fontosnak tartja, hogy az Evangélikus Iskola a helyszíne a kiállításnak, ugyanis így az ott tanuló diákok és szüleik jobban megismerkedhetnek a reformátorokkal és az általuk elért változásokkal. Szák Kocsis Pál szobrász terrakotta agyagból készítette el a szobrokat. A terrakotta egyik tulajdonsága, hogy több homokot tartalmaz, mint a legtöbb agyagfajta, ezért könnyebb megformálni és magasabb hőfokon lehet kiégetni.

A művész a középkori templomok faszobrairól mintázta a kiállítás koncepcióját. A szobrok további érdekessége az, hogy az arcformák mellett nagyon nagy jelentősége van a kezeknek is, melyek szobronként, külön-külön is jelentéssel bírnak és csoportként ráerősítenek és reflektálnak egymásra.

A Tranoscius énekeskönyvet először 1636-ban adták ki cseh-szlovák nyelven. A legelső könyv 411 éneket tartalmazott, de az idők folyamán ez a szám 1200-ra növekedett. Ezeknek a könyveknek a megjelenése  - ahogy a neve is mutatja - Tranovsky lelkészhez köthető és több mint 80 kiadást is megélt. Békéscsabára a könyveket a Felvidékről érkező szlovák lakosság hozta és használta.

 

Mester Gábor magángyűjteménye jelenleg 77 darabból áll. A gyűjtő elmondta, hogy ezt szeretné 100 db-osra bővíteni, de egyre nehezebb beszerezni ezeket a fajta könyveket. Az érdeklődők megtekinthették a könyvborító megmunkálásához szükséges eszközöket és azokat a kosarakat, amiben az asszonyok vihették őket. A rézveretes borításra azért volt szükség, mert így nem rongálódott annyira a mű, hiszen ezeket minden nap használták és egy-egy család több generáción keresztül örökítette.

Az énekeskönyvek csak szöveget tartalmaznak, hiszen ezek az énekek olyan fülbemászóak, egyszerűek voltak, hogy kottázni nem is kellett azokat. Ezeket a dalokat ma is használják egy-egy mise alkalmával.

 

"Reformáció 500 - Várkonyi 70" címmel nyílt kiállítás Várkonyi János festőművész alkotásaiból Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban. A festőművész életművét felölelő tárlatot április 19-éig tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás - ahogy erre a címe is utal - két kerek dátum, a Reformáció 500. évfordulója, illetve a festőművész 70. születésnapja előtt tiszteleg.  Ennek megfelelően, a tárlat darabjai között mind bibliai témájú festmények, mind pedig a művész gyerekkori emlékeit, eddigi művészetét felölelő alkotások is megtalálhatók.

- Húsz évvel ezelőtt volt itt kiállításom és nagyon készültem, hogy 20 év múlva egy nagy kiállítást fogok itt összehozni. Az új anyag, a Reformációból pár munkát hoztam, ami kötődik ide Békéscsabához és a nagy meglepetés a hét darab 7 méterszer 1 méteres olajképeim, amelyek a gyerekkorom fogja itten a nézők felé vetíteni. – mondta el Várkonyi János festőművész