Himnusz

Felavatták Gyulán Erkel Ferenc teljes alakos bronz szobrát. Az alkotással a Himnusz megzenésítésére és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójára emlékezünk.

Három évtizede júniusban különböző rendezvényekkel tisztelegnek Erkel Ferenc emléke előtt. Idén ennek megkoronázása volt a zeneszerző egész alakos bronz szobrának felavatása a Gyulai Várfürdő parkjában. Az alkotás a himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójának is emléket állít.

Gyula - mint a zeneszerző szülővárosa - meghatározó szerepet játszott Erkel Ferenc életében. Ez a megállapítás viszont fordítva is igaz. A város több ponton emléket állított a művésznek. A szobor elhelyezése is egy ilyen pont, melynek helyszínét az ihlette, hogy a Várfürdő 60 éves fennállását ünnepli.

Az eseményen Áchim Erzsébet orgonaművész mellett közreműködött a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar is. Az ünnepi avatáson Bánk Bán bordalával emlékeztek a zeneszerzőre.

Gyula városában mutatták be először együtt a Magyar Himnusz eredeti kéziratát és kottáját a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Hymnust, 1989-óta pedig ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Bartay Endre, a Nemzeti Színház igazgatója 1844 februárjában írt ki egy pályázatot a mű megzenésítésére, amire Erkel Ferenc májusban nyújtotta be nyertes pályaművét, melyet Dohányi Ernő átdolgozása óta nem gyakran lehet hallani. A Városházán az eredeti művet adta elő a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar, Somogyváry Ákos karnagy vezényletével és a Gyulai Kamarazenekar közreműködésével.

Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta a Himnusz fontosságát és a nemzeti összetartozás legátfogóbb szimbólumának nevezte a művet.