Influenza

Egy héttel ezelőtt jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának járványügyi felügyeleti osztálya, hogy Magyarországon az influenzás megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Információink szerint Békéscsabán még nem jelentős az influenzás betegek száma.

Idén az Egyesült Államokban nagy intenzitású influenzajárvány terjed, melyben eddig közel negyven ember vesztette életét. Magyarországon szerencsére nem ilyen súlyos a helyzet, azonban a megbetegedések száma az utóbbi időben itt is megnövekedett. Békéscsabán a probléma még nem jelentkezett nagy mértékben. Dr. Bereczki Zsolt háziorvos szerint, rendelésére eddig egy beteg sem érkezett influenzásan.

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, mely cseppfertőzéssel terjed. Különösen időseknél és kisgyermekeknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Dr. Bereczki Zsolt háziorvos szerint a legfontosabb teendőnk a betegség elkerülése-, illetve a gyors gyógyulás érdekében az, hogy egészségesen étkezzünk, minél többet aludjunk, sok forró gyógyteát és mézet igyunk.

Idén pár héttel hamarabb érkezett az influenzajárvány. A Békés Megyei Központi Kórházban már elrendelték a látogatási tilalmat is.

Az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek száma Békés megyében a napokban meghaladta a járvány küszöböt. Az év első hetéhez képest január második hetében a háziorvosok két és félszer annyi influenzára utaló megbetegedésről szereztek tudomást.

- Békés megye 52 háziorvosi szolgálatától kapunk adatokat az influenzára vonatkozólag, a legfrissebb adatok szerint azt tudom elmondani, hogy január első hetéhez képest a második hétre az influenzaszerű megbetegedésekkel háziorvosokat felkeresők száma mintegy 2 és félszeresére növekedett, 195-en fordultak az elmúlt héten influenzaszerű tünetekkel az orvosokhoz, ez jelentős emelkedés, azt tudjuk elmondani, hogy ez már a járványos küszöböt meghaladja, tehát Békés megyében is influenzajárvány van. – mondta el Dr. Sárosi Tamás, a békés megyei Népegészségügyi Főosztály vezetője