Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Reformáció

Luther, aki megváltoztatta a világot: Luther Mártonra és a reformációra emlékező filmvetítést tartottak Békéscsabán, az Iparosok Házában.

A reformáció emlékéve kapcsán egy előadássorozatot tartott Balogh Gábor vallás és társadalomkutató, „Az igaz ember hitből él” címmel. A programsorozat lezárásaként Eric Till: Luther – aki megváltoztatta a világot című filmet tekinthették meg az érdeklődők.

A film megtekintése után egy közös beszélgetésre is sor került az előadóval.

Balogh Gábor szerint Luther Márton egy rendkívül szenvedélyes, nagyon őszinte és motivált egyéniség volt. A szókimondó mondatai, a dolgot nevén nevező kijelentései pedig egy karakteres személyiséről árulkodnak.

Szák Kocsis Pál szobrász hét terrakottaszobra az egyház megújítására tett kísérletek több száz éves folyamatát idézi fel. A kiállítást Kondor Péter esperes nyitotta meg és a reformátorok által elért változásokról is beszélt. Véleménye szerint nagyon sokat köszönhetünk nekik, olyan dolgokat, melyeket ma már természetesnek veszünk, de a 15. században még egyáltalán nem voltak azok.

Az esperes fontosnak tartja, hogy az Evangélikus Iskola a helyszíne a kiállításnak, ugyanis így az ott tanuló diákok és szüleik jobban megismerkedhetnek a reformátorokkal és az általuk elért változásokkal. Szák Kocsis Pál szobrász terrakotta agyagból készítette el a szobrokat. A terrakotta egyik tulajdonsága, hogy több homokot tartalmaz, mint a legtöbb agyagfajta, ezért könnyebb megformálni és magasabb hőfokon lehet kiégetni.

A művész a középkori templomok faszobrairól mintázta a kiállítás koncepcióját. A szobrok további érdekessége az, hogy az arcformák mellett nagyon nagy jelentősége van a kezeknek is, melyek szobronként, külön-külön is jelentéssel bírnak és csoportként ráerősítenek és reflektálnak egymásra.

A Reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben címmel nyílt kiállítás a Békéscsabai Református Egyházközség gyülekezeti termében. A kiállítást július 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, ezzel kezdetét vette a reformáció, melynek idén van az 500. évfordulója. Ennek kapcsán szerte a világban megemlékezéseket tartanak az evangélikus közösségek. Nem volt ez másképp Békéscsabán sem.

A békéscsabai evangélikusságnak számos jellemző vonása van, ami általában az egyetemesre nem jellemző, de az alapkövetelmények

ugyanúgy érvényesülnek. A békéscsabai előadáson nagy hangsúlyt kapott a Tranoscius imakönyv is.

1718-ban, amikor erre a területre érkeztek  őseink, magukkal hozták a Tranoscius könyvet is. A könyv betűtípusa és nyelvezete is különleges, és ugyan a mai ember számára nehezen érthető, de annál fontosabb jelentőséggel bír.

Címkék: