Jaminai Közösségi Ház

A Stark Adolf Kertbarát Kör és a Jaminai Közösségi Ház által közösen meghirdetett rajzpályázat helyezettjeit díjazták Békéscsabán. A pályázat témája ,,A kert ősszel” címet viselte, a szervezők pedig arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek, hogyan látják ősszel a kertet és a természetet.

A békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör és a Jaminai Közösségi Ház már évek óta közösen szervezi meg rajzversenyét, melyet az óvodák és általános iskolák növendékei számára hirdetnek meg.

A pályázat témája ,,A kert ősszel” címet viselte. A szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek, hogyan látják a kertet, a fákat és a növényeket, de természetesen nem korlátozták, hogy csak a kertről szólhatnak a rajzok.

A rajzokat a gyerekeknek A4-es méretben kellett elkészíteniük, a technikát - hogy ceruzával, filctollal, vízfestékkel vagy temperával szeretnék megalkotni - maguk választhatták meg. A kiválasztott munkákat a Közösségi Ház kistermében állították ki a szervezők.

Egy e-sportról szóló napot rendeztek Békéscsabán, a Jaminai Közösségi Házban, ahol a békéscsabai és környékbeli fiatalok együtt űzhették ezt a játékot. A résztevő gamerek 3 féle játékban mérhették össze tudásukat.

Az e-sport a mai világban már egy megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát, azonban kis hazánkban még nem kapta meg a kellő figyelmet. Ezért a szervezők célja nemcsak egy versenysorozat elindítása, hanem szeretnének egy összetartó közösséget kovácsolni Békés megyében, majd a későbbiekben, akár országos szinten is.

A résztvevő fiatalok három játékban mérhették össze tudásukat: a Fifa-ban, a League of Legends-ben és a Hearthstone-ban.

A rendezvény lényege, hogy kimozdítsák a fiatalokat és az e-sport nap keretében egy minőségi, közösségi programon vehessenek részt. Stábunk utánajárt, hogy a résztevő tinédzsereknek, melyek a kedvenc játékaik.

A következő megmérettetésre előreláthatólag szeptember közepén kerül majd sor.

 

Új helyszínre, a Jaminai közösségi házba hívta össze Szarvas Péter polgármester az e havi közgyűlést. 58 napirendi pontról kellett volna dönteni, azonban a 17 képviselő közül csak hatan jelentek meg, így a közgyűlés határozatképtelen volt. A távol-maradók a FIDESZ frakció képviselői voltak.

Szarvas Péter polgármester elmondta: a város ügyei nem szenvedhetnek halasztást, ezért intézkedni fog és soron kívüli közgyűlést hív össze. A megjelent képviselők szorgalmazták a rendkívüli közgyűlés mielőbbi összehívását és elmondták, ők minden ülésen részt fognak venni, bárhol is legyen az. A rendkívüli közgyűlés pontos időpontjáról és helyszínéről akkor még nem született döntés, ugyanis ahhoz, hogy a városházán tartsák, újra vissza kellett volna telepíteni a technikát és a bútorokat. Miklós Attila az MSZP képviselője kifejtette a véleményét ezzel kapcsolatban:

Címkék:

Hagyományos tuva sámán szertartást rendeznek magyar archaikus imádságokkal, Mária énekekkel a Jaminai Közösségi Házban augusztus 19-én.

Oiun Adigzsi See-Oglu tuva sámán és Kanalas Éva énekes, hangkutató közös szertartását Szent István Ünnepére, az új kenyér áldására tartja. 

Kanalas Éva a Népművészet Ifjú mestereként 1996-ban utazott első alkalommal az Altáj-hegyégbe, majd Tuva Köztársaságba, hogy megismerje az ottani kultúrát, illetve „szent dalokat”. Azóta többször is járt Tuvában, ami egy kisebb tartomány Oroszország területén. A tartományban sok, a közösségért tevékenykedő sámán él. 

A jövő hét keddi szertartás előtt vetítenek is az expedíción dokumentált filmfelvételekből a sámán a tuva családok mindennapi életében betöltött szerepéről.

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Jaminai Közösségi Házban. A tárlat az „Attila egy legenda nyomában hagyományőrző program keretein belül valósult meg.

Balogh Péter tilinkó játékával indították el a nemezművesek kiállításának megnyitóját. Gerlai Ferencné, Futóné Tóth Krisztina és Király Tamás művészek alkotásaival telt meg a héten a Jaminai Közösségi Ház. 

Ezzel a címmel nyílt különleges kiállítás a Jaminai Közösségi Házban.

A tárlat az „Attila egy legenda nyomában hagyományőrző program keretein belül valósult meg. Ezúttal Gerlai Ferencné, Futóné Tóth Krisztina és Király Tamás nemezművesek munkáit mutatják be a látogatóknak. A kiállításon jelrendszerekkel, ősi motívumokkal, tarisznyákkal, süvegekkel és bábokkal találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvényen Balogh Péter játszott tilinkón, ezután Erdősi Géza nyitotta meg a kiállítást.

A tárlat június 28-ig látható a Jaminai Közösségi Házban.

Szerkesztő: Kasuba Ivett

Operatőr: Mazán Nándor

A nagy hun király személyének, legendájának és a vele foglalkozó kutatásoknak a bemutatására vállalkozik a Jaminai Közösségi Ház.

Az intézmény a Jamina Szövetséggel és a Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesülettel közösen valósítja meg a sorozatot. A hagyományőrző program az elmúlt hónapban kezdődött a Jaminai Közösségi Házban. Éber Tamás bőrműves kiállítása, Born Gergely magyarságkutató, arvisúra szakértő előadása, illetve Az Őseink útján alkotópályázat - aminek ugyancsak májusban volt az eredményhirdetése - beérkezett munkáiból rendezett kiállítás is a programsor részei.