koraszülött

„Te is támogasd a Koraszülött mentőautó megvásárlását minimum 1 liter benzin árával.” Ez volt a mottója a koraszülött mentőautó megvásárlását támogató motoros kezdeményezésnek. Alig két hónapja alakult meg a Körös Motoros Egyesület, de már jótékonysági felvonulást szervezett egy jó cél támogatása érdekében.

A Viharsarki Koraszülött Mentő Alapítvány számláján jelenleg 26 millió forint van, de folyamatosan érkeznek a felajánlások és folyamatosan születnek adománygyűjtési akciók is. Az alapítvány elnöke elmondta, hogy még majdnem ugyanennyire lenne szükség, hogy egy komplett mentőautót meg tudjanak vásárolni. Ezzel szemben a mentőautót felszerelések nélkül vásárolják majd meg és a meglévő régi eszközökkel helyezik üzembe.

Az értékelések szerint a felvonulást sikeres volt, hiszen több, mint 120 motoros- és ennél is több személy vett részt az eseményen. A felvonulás végére 188 900 forint gyűlt össze, melyet átnyújtottak az alapítvány elnökének. A szervezőknek nem ez volt az első jótékonysági akciójuk.

Immáron 4. alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Koraszülött Napot.

A rendezvénynek az idei évben a gyulai Pándy Kálmán Kórház adott otthont. A találkozón a gyermekosztályon kezelt koraszülött csecsemők, testvérek, szülők és nagyszülők mellett az osztály szakdolgozói, orvosai és meghívott vendégek vettek részt. 

A koraszülés ma már népbetegségnek számít, hazánkban minden 10. gyermek a terhesség 37. hete előtt jön a világra. Dr. Sipos Péter a gyermekosztály osztályvezető főorvosa köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy ünnep a mai nap, ahol a gyerekek és családok mellett a gyógyításban résztvevőkről is megemlékeznek. A főorvos kiemelte, hogy ma már sokkal fejlettebb az orvostudomány, mint évtizedekkel ezelőtt, és ma már jobb életesélyekkel indulhatnak azok a csecsemők is, akik a fürdővárosban jönnek világra a vártnál korábban.