Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete

Koszorúzást tartott a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete a Nagy Imre téren. Az eseményt, a volt miniszterelnök és társai kivégzésének 61., valamint újratemetésük 30. évfordulója alkalmából rendezték.

A Nagy Imre társaság Békéscsabai Szervezete minden évben megemlékezést tart a Nagy Imre téren található szobornál.

A koszorúzás előtt beszédet mondott Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő, valamint felléptek a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanulói.

A koszorúzással egybekötött megemlékezést, Nagy Imre és társai kivégzésének 61., valamint újratemetésük 30. évfordulója alkalmából rendezték. Arról, hogy miért fontos emlékeznünk a volt miniszterelnökre, Nagy Sándor, a Nagy Imre Társaság elnöke beszélt a Csaba Tv-nek.

A műsort követően a résztvevők elhelyezték koszorúikat, valamint az emlékezés virágait, majd egy-egy mécses meggyújtásával zárták a rendezvényt.

Az 1956-os forradalom utáni megtorlásokról tartott konferenciát a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete. A rendezvénynek keretet a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat adta.

Az 1956- os szabadságharc egy mindenki számára fontos esemény. A köztudatban azonban még a mai napig az él, hogy az 56-os események leginkább Budapesten történtek. Érdekesség, hogy a fordadalom első áldozata például Debrecenben volt ahol egy tüntetőt lelőttek. A konferencia témája azonban ez esetben nem a forradalom eseményeit követte, hanem az utána következő megtorlásokat. Mint, hogy az 56-os történések sem csak Budapesten folytak így a megtorlásnak is rengeteg vidéki áldozata volt. Békés Megyében több mint 700 emberen vett elégtételt az akkori karhatalom.

Az ítéletek súlyossága nem állt arányban az elkövetett tettekkel és következetlenül véletlenszerű ítéletek is születtek rengeteg esetben. Voltak olyanok, akik röplapozásért vagy falfirkákért súlyos éveket kaptak és olyan is akadt, hogy a forradalmi bizottság aktív tagja sokkal enyhébb tűntetésekkel megúszták társaiknál.

"A pedagógusok az 1956-os forradalom és szabadságharcban" címmel rendezett történelem előadássorozatot a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban.

A Nagy Imre társaság Békéscsabai Szervezete rendezésében tartottak egy előadássorozatot hétfőn a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban. Előadásokat hallhattak az érdeklődők az 1956/57-es iskolai tanévről, a pedagógusok részvételéről a forradalomban, illetve az ő sorsukról a szabadságharc leverése után.

- A pedagógusok különböző módon vettek részt az 56-os forradalom és szabadságharcban. Ott voltak a forradalmi bizottság tagjaiként, nemzetőrként voltak vagy éppen küldetéseken vettek részt és emiatt a forradalom bukása után elkezdték a pedagógusok megbüntetését. Még pedig egy részüket letartóztatták és akkor bírósági tárgyalással elítélték, mint például Békéscsaba díszpolgárát, Fekete Pált, vagy pedig elbocsátották csak felmondással, vagy pedig áthelyezték. - mondta el Nagy Sándor, a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezetének elnöke