Kiss Tibor

Munkácsy Mihály születésének 173. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a festőművész szobrát Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében.

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született. Szüleit korán elvesztette, majd ezt követően Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz. Itt asztalos inasként dolgozott, és itt ismerkedett meg a festészet szépségeivel is.

- Ezer szálal, kötődik Békéscsabához, hisz itt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt állunk, ahol rengeteg relikvia, festménye található Munkácsy Mihálynak. Ezelőtt 3 évvel volt a 170. évfordulója, a születésének a 170. évfordulója, akkor a város egy nagyszabású rendezvény sorozatot szervezett egész éven keresztül. Az-az év az Munkácsyról szólt. Nagy kiállítások, nagy rendezvények, festők kint a téren festettek, tehát akkor találtuk ki, hogy legyen a város tortája a Munkácsy torta, amit azóta tovább vittünk és minden évben augusztus 20-án kínálgatjuk az új Munkácsy tortát a város lakóinak. – mondta el Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere

Konferenciával és rendhagyó történelem órákkal emlékezett meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum több tagiskolája az ’56-os forradalom és szabadságharcról, annak 60. évfordulóján.

Az évforduló alkalmából egy 1956-os Emlékbizottság alakult, melynek támogatásával rendezték meg az „1956 a középiskolások szemével” című programot a Centrum konferencia termében, a cél a fiatalság megszólítása volt. Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere - aki maga is tagja az ’56-os emlékbizottságnak - elmondta, hogy napjainkban a fiatal generáció tagjai egyre kevésbé tájékozottak az akkori eseményekről.