Szüreti Mulatság

XVI. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Meseház udvarában a Szüreti Mulatságot. Ez alkalomból évente egyszer begyújtják a ház búbos kemencéjét, hogy megsüssék a hagyományos recept alapján készülő kemencés lángost.

 

A lángos készítésen kívül, a Szüreti Mulatságon résztvevők a szőlő szemezgetése után egy présgép segítségével mustot is préselhettek. A gyerekek a számos program mellett belekóstolhattak a csuhébaba készítésének rejtelmeibe is. Veres Krisztinától, a Meseház vezetőjétől megtudtuk, hogy folyamatosan színesítik programjaikat.

 

Veres Krisztina

vezető

Meseház

 

„Évről-évre más tevékenységet találunk ki, tulajdonképpen ezekben egy a közös, hogy a népi hagyományokhoz kötődnek, tehát a népi kézműves technikákkal dolgozunk. Ebben az évben ajtódíszt készítettünk, gyöngyfűzés volt és még festettek a gyerekek.”

 

A már hagyománnyá vált rendezvény 16 évvel ezelőtt indult egy hirtelen ötlettől vezérelve, mely évről-évre megőrzi hagyománytisztelő jellegét.

 

XV. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Meseház udvarában a Szüreti Mulatságot. Ennek a napnak az alkalmából, évente egyszer begyújtják a ház búbos kemencéjét, hogy elkészítsék a hagyományos recept alapján készülő kenyérlángost.

A lángos készítésen kívül, lehetőség volt az odalátogató gyerekeknek és felnőtteknek mustpréselésre is, a szőlő szemezgetése után, egy présgép segítségével készítették el a szőlőlevet. Továbbá a résztvevőknek alkalmuk nyílt a csuhébaba készítésre, célba dobásra és részt vehettek a lángos elkészítésében is. Veres Krisztina, a Meseház vezetője a visszatérő vendégekről is ejtett pár szót.

Azért 15 év olyan hosszú idő, hogy a 15 évvel ezelőtti gyerekek ma már felnőttek és elképzelhető, hogy a saját gyerekeikkel érkeznek hozzánk. - mondta el Veres Krisztina vezető Meseház